Punt final del cas de la infermera catalanòfoba del Vall d'Hebron que es va fer viral per un vídeo de TikTok que va penjar a les seves xarxes personals i en el qual es mostrava indignada pel requisit d'obtenir el C1 de català per accedir a les oposicions d'infermeria a Catalunya. "Es traurà el p*** C1 de català la meva mare, jo no ho faré". La Fiscalia va obrir una investigació per delictes d'odi el passat 21 d'abril arran d'una denúncia presentada per l'entitat Impulso Ciudadano on recollien els insults i els atacs que va rebre la jove a través de les xarxes socials després de fer-se públic el vídeo. Finalment, i segons apunta El Mundo, la Fiscalia ha decidit arxivar el cas en considerar que la Generalitat no va prevaricar en la seva investigació cap a ella i que els insults que va rebre a través de les xarxes socials no van incórrer en un delicte d'odi. Pel que fa als missatges que va rebre, la Fiscalia admet que "contenen expressions certament ofensives", malgrat que considera que no són delictius perquè no provocaran un "clima d'hostilitat que es pogués concretar en actes de violència, odi o discriminació contra la sanitària per raó de la seva posició davant l'exigència de l'idioma català".

Falta greu a la infermera 

Per la seva banda, la Generalitat ha imputat una "falta greu" a la infermera andalusa per protestar contra l'exigència de tenir el C1, malgrat que va intentar sancionar-la no ho va poder fer perquè ja havia acabat el seu contracte quan va acabar la investigació, així doncs, l'Institut Català de la Salut (ICS) va haver d'arxivar l'"expedient disciplinari".

Segons apunta El Mundo, la directora gerent de l'ICS va informar el passat 6 de març —tres dies després de la viralització del vídeo— de l'obertura d'un expedient "d'informació reservada" contra la infermera i les 2 companyes que apareixien amb ella "amb la finalitat d'esbrinar les circumstàncies de la gravació en la qual apareixien en les instal·lacions de l'hospital Vall d'Hebron, vestides amb l'uniforme del centre de treball, sense fer ús correcte de les mesures de seguretat i utilitzant termes i expressions que podrien afectar la imatge pública de la institució". 

Vídeo gravat en horari laboral 

L'instructor de la investigació va interrogar en català tant la protagonista de la història com les dues companyes que apareixien amb ella el passat 28 de març. L'investigador de la Generalitat va concloure que el vídeo es va gravar a mitjans de febrer en horari laboral de les tres infermeres investigades "durant un temps en el qual havien d'estar efectuant funcions pròpies de diplomades en infermeria". Pel que fa a les crítiques sobre les exigències del C1 de català de la protagonista, Begoña Suárez, apunten que "va desqualificar el sistema de selecció de personal fix emprat pel mateix Institut Català de la Salut".

Amb tot, la Generalitat considera que la infermera gaditana va incórrer en una "falta greu" per gravar el  vídeo i publicar-lo a TikTok dins de l'"horari laboral i vestida d'uniforme", a més li va imputar una falta lleu, per no portar posada la mascareta. Tanmateix, en la resolució es reconeix que no és possible exigir cap responsabilitat disciplinària a la infermera, en haver acabat el seu contracte el 31 de març de 2023. Pel que fa a les companyes, la investigació conclou que no són responsables del vídeo, però també se'ls ha imputat "una falta lleu" per no portar mascareta. A l'única de les 3 que sí que s'ha renovat el contracte, se li ha imposat la sanció. 

En relació amb les decisions de la Generalitat, la Fiscalia considera que no va incórrer en un delicte de prevaricació, ja que, conclou que l'expedient contra la infermera va ser "raonable i no arbitrari", ja que, no tenia l'objectiu de "coartar la seva llibertat d'expressió", ni tampoc es va utilitzar com un pretext "per perjudicar-la per la crítica a l'exigència del C1".