L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol reclama una "mobilització" generalitzada de la societat catalana davant el que ell percep com "un risc greu de residualització” de Catalunya, imposada per l’Estat.

Així ho ha assegurat en un article d’opinió publicat per l’Associació Serviol. Pujol, que afronta una complicada situació judicial, amb ell mateix i diversos membres de la seva família amb causes obertes per delictes econòmics i fiscals, i amb el seu fill gran a la presó preventiva, ha quedat apartat de la política i només s’expressa a través d’articles en aquesta associació.

Encara que Jordi Pujol no afirma en cap moment de forma explícita que ell sigui favorable a la independència de Catalunya, sí que reconeix que el context actual "obliga a una mobilització de tots els actius morals i econòmics, culturals i tècnics, socials i polítics” per superar aquesta situació.

En concret, Pujol denuncia la "confrontació" entre el Govern de Mariano Rajoy i el de Carles Puigdemont, i per això conclou que és necessària la mobilització. L'expresident també adverteix que Catalunya “no renunciarà al seu projecte” i que, de fer-ho “significaria un greu retrocés per al nostre país i per a la nostra societat”.

A l’article, l’expresident català reconeix que es viu “un temps d'incertesa a causa del creixent distanciament que s'ha anat produint entre Catalunya i la resta de l'Estat" però també destaca que “en l’ànim col·lectiu català hi ha una barreja de determini i d’autoestima que permet tenir esperança”.

El manteniment de la llengua, la cohesió del poble català, les exportacions empresarials o els progressos, tant en l'àmbit científic com cultural, són alguns dels valors que posa en relleu Pujol i que poden fer que un país se senti amenaçat, com ho està Catalunya, segons manté.