El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha instat el govern espanyol a rescatar els "peatges que queden a Catalunya" per compensar "l'espoli" que han patit els catalans, segons ha expressat, durant dècades per l'ús d'aquestes vies d'alta capacitat. En aquesta línia, el també responsable de Polítiques Digitals i Territori ha defensat que aquesta seria una "fórmula justa i solidària" i ha detallat que, de fet, això ja ho va fer l'executiu central amb les radials de Madrid. De fet, Puigneró ha expressat que el cost d'aquest rescat dels peatges catalans seria menys de la meitat del que va suposar l'operació referent a aquestes infraestructures madrilenyes.

Paral·lelament, el vicepresident Jordi Puigneró també ha interpel·lat Raquel Sánchez, ministra de Transports, per tal que l'Estat traspassi "immediatament" a la Generalitat les autopistes de titularitat estatal.

"Alegria" per la fi dels peatges

En el mateix punt en el qual uns minuts abans havia fet declaracions la ministra Sánchez, Puigneró ha celebrat que s'aixequin les barreres dels peatges i ha assegurat que "compartim l'alegria" que també ha subratllat Raquel Sánchez. En tot cas, el vicepresident del Govern ha volgut deixar ben clar que "no donarem les gràcies per això a l'Estat espanyol". A parer de Puigneró, és justament l'Estat "el que ha de demanar-nos perdó per un espoli sostingut de gairebé 50 anys sense que s'hagi construït pràcticament cap autovia gratuïta a Catalunya".

 

Així doncs, sobre la xifra dels 662 milions que el govern espanyol vaticina que s'estalviarà Catalunya, Jordi Puigneró ha afirmat que la qüestió no s'ha de moure en el terreny de l'estalvi, sinó de "l'espoli" que han patit els catalans. El màxim responsable de Polítiques Digitals i Territori ha denunciat que això ha afectat "la competitivitat de les empreses i l'economia catalana".

Raquel Sánchez treu pit de la mesura del govern espanyol

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez (PSC), ha manifestat que l'aixecament de les barreres dels peatges que tindrà lloc aquesta mitjanit suposa un "dia molt esperat i especial" per a Catalunya i ha celebrat que la imatge d'acumulació de trànsit als peatges "passarà a la història a partir de demà". La màxima responsable del Ministeri de Transports ha fet aquestes declaracions davant del peatge de la Roca del Vallès, un dels que eliminaran la barrera física a partir de les dotze de la nit a conseqüència de la decisió del govern espanyol de no renovar les concessions de l'AP-7 i de l'AP-2.

De fet, la ministra Sánchez ha volgut treure pit de la decisió de l'executiu estatal sobre la fi dels peatges: "Es compleix un compromís adquirit el 2018 i som el primer govern que no prorroga els peatges". També ha destacat que Catalunya està lliure de peatges en matèria de la xarxa de carreteres de l'Estat, però que en canvi això no passa en aquelles vies que són competència de la Generalitat.

Amb aquesta mesura, Raquel Sánchez ha subratllat que Catalunya ja no serà la comunitat autònoma amb més quilòmetres de peatge de l'estat, el que considera que era un "greuge comparatiu amb la resta del territori".

 

Imatge principal: Jordi Puigneró, en declaracions en el punt del peatge de la Roca del Vallès. ACN.