El vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha tornat a deixar en evidència el PSC en matèria d'inversions. I és que el titular de Polítiques Digitals i Territori ha carregat amb contundència contra els socialistes, després que aquests hagin volgut criticar el Govern per un suposat dèficit d'infraestructures. Tot plegat, quan fa unes setmanes es va destapar que l'Estat només havia invertit un terç de la quantitat pressupostada per a Catalunya, una xifra ínfima que deixava aquest territori a la cua, i demostrant així que el Govern espanyol es despreocupava, un cop més, per complir les seves promeses.

Havent recordat la xifra del 36% que l'Estat va invertir a Catalunya l'any passat en diverses ocasions, Puigneró s'ha llançat a l'atac, lamentant que tot i fer-se dir 'govern alternatiu' són "intranscendents". "M'agradaria que tinguessin el valor i el coratge que té Javier Lambán contra Pedro Sánchez pels Jocs d'Hivern", ha retret el vicepresident, en relació amb l'oposició frontal exercida pel president aragonès en la defensa dels interessos de la seva comunitat autònoma i que han acabat fent caure el projecte olímpic. Un líder autonòmic que, a més, és membre del PSOE. "Lambán els ha passat per sobre, i a l'Aragó s'ha executat un 109% de les inversions previstes", ha recordat. "Posin-se les piles perquè governen a l'Estat amb dos ministres i estan aconseguint uns resultats nefastos per a Catalunya". Raquel Sánchez i Miquel Iceta, del PSC, són titulars d'Infraestructures i Esports, però ni aconsegueixen que es compleixin les despeses pressupostades ni que s'impulsin els Jocs. "Tota la confiança en el seu grup polític, però han de demostrar que es quadren davant Pedro Sánchez", ha sentenciat.

 

Ronda Nord de Sabadell i Terrassa

En aquesta ocasió, els retrets entre Puigneró i el diputat del PSC Jordi Terrades han aparegut després que el socialista l'hagi volgut interpel·lar per recriminar-li que el 10 de juny es va presentar el projecte per reactivar la ronda Nord de Sabadell i Terrassa, un tram pendent des de fa diverses dècades al Vallès, i que va ser notable per l'absència d'un representant de la Generalitat, que va desmarcar-se al darrer moment malgrat l'acord amb l'Estat pel traspàs de la gestió i dels diners per a fer-lo possible. Sí que s'hi van veure membres del govern central, i Terrades ha aprofitat aquest fet per a recriminar al vicepresident l'absència de l'executiu català. "Cada dia reclama diners i transferències, no entenem la seva retirada", ha dit el socialista.

La resposta de Puigneró ha estat clara, ja que ha volgut subratllar la necessitat de saber del cert que no hi haurà incompliments abans de poder arribar a un acord amb l'Estat, després de l'experiència recent de les inversions. "Necessitem garanties que es compliran els seus anuncis de pluges de milions, que allò que prometen i parlem entre nosaltres acabi sent realitat. Volem la proposta per escrit i el Govern tindrà una posició conjunta sobre la infraestructura", ha reblat, per evitar qualsevol amenaça d'un nou desacord entre ERC i Junts. "No són molt fiables, la història no els juga massa a favor".

Una afirmació que aleshores el vicepresident ha acompanyat d'un llarg llistat de nombres i xifres que han deixat en absoluta evidència l'Estat pel que fa a la seva desinversió crònica a Catalunya. Per exemple en matèria de Rodalies, que el govern només ha executat un 6% del que hi havia previst per a l'actual exercici. O les dades entre 2018 i 2022, en què la inversió executada per l'executiu central ha estat de 3.265 milions d'euros, enfront dels 4.284 milions que hi ha posat la Generalitat. I, de cara al futur, tampoc pinta gaire millor: els pressupostos prometen 145 milions per als ports catalans aquest any, però en els pròxims mesos no es preveu cap inversió concreta. "On es gastaran aquests diners?", s'ha preguntat reiteradament Puigneró. Una qüestió que ha quedat sense respondre.