El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha carregat contra l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per ignorar l'estratègia d'Intel·ligència Artificial (IA) del Govern. L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que vol impulsar una intel·ligència artificial "ètica". Així ho recull una mesura de govern presentada aquest dimecres que té, entre els seus objectius, garantir la privacitat i el respecte dels drets digitals de la ciutadania.

TUIT Jordi Puigneró

En una piulada, Puigneró ha retret a l'ajuntament que presenti aquesta estratègia "sense ni mencionar que la va aprovar el Govern i el Parlament" i que, en canvi, el consistori hagi fet "referència a l'Estat".

L'Ajuntament vol fixar una estratègia perquè quan l'administració municipal automatitzi decisions i polítiques públiques i gestioni grans volums de dades ho faci de forma ètica i respectuosa. Per això, es crearà una comissió transversal per l'impuls de la IA que tindrà entre les seves tasques validar els sistemes vigents i dirimir possibles conflictes que sorgeixin en aplicar algoritmes en processos intens i serveis públics de l'Ajuntament i ens municipals.

Barcelona és conscient que a nivell global els sistemes d'IA no estan exempts de riscos tecnològics i que el tractament de les dades sobre les quals es basen les decisions dels algoritmes no sempre són respectuosos amb el dret a la privacitat de la ciutadania. A més, és habitual que les bases de dades presentin biaixos socials.

Per tot plegat, es vol posar ordre en com es recullen i s'analitzen les dades en combinació amb l'ús d'algoritmes a l'hora de prendre decisions.

Per tot plegat, algunes accions previstes per al període 2021-2023 són el desenvolupament de projectes pilot, la creació d'un registre municipal d'algoritmes, l'inventari de possibles necessitats de la IA a l'Ajuntament, la publicació d'una guia d'aplicació de la IA, els procediments administratius basats en les dades o l'establiment d'un observatori d'IA Urbana.

 

Exemples

Alguns exemples d'aplicació recent de tecnologies emergents per part del consistori són l'IRIS -el servei que permet a la ciutadania comunicar incidències o reclamacions- o algoritmes que s'utilitzen en els sistemes informàtics de serveis socials que suggereixen els recursos destinats a cada cas.

Un altre exemple és el monitoratge d'afluència a les platges, eina creada l'estiu del 2020 arran de la pandèmia i la necessitat d'informar sobre la capacitat real de les platges en funció de l'afluència.

Per a la mesura de govern presentada s'ha tingut en compte la normativa i recomanacions vigents a escala internacional i local relatives a les dades i la intel·ligència artificial.

 

Foto principal: El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró / Europa Press

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat