"Avui volem dir ben alt i ben clar que nosaltres hem arribat fins aquí perquè volem anar molt lluny". Amb aquestes paraules ha començat el president Carles Puigdemont la seva intervenció des del balcó de la Casa de la República de Waterloo, acompanyat del president, Quim Torra, els consellers a l'exili i part de l'actual executiu.

"Si demanem llibertat és perquè no en tenim prou, perquè som conscients dels efectes que té per a les vides nostres i futures l'absència de llibertat i el cost que té guanyar aquesta llibertat i els costos que han pagat generacions precedents per la llibertat de què hem gaudit fins ara, que no ha estat prou completa, i no volem que cap generació futura hagi de pagar aquests terribles costos per a la conquesta de la llibertat", ha dit. 

Unes 200 persones s'han concentrat per acompanyar l'arribada de Puigdemont a Waterloo un cop el jutge Pablo Llarena ha retirat l'euroordre davant la negativa del tribunal alemany competent a acceptar l'extradició de Puigdemont per rebel·lió.

manifestants casa Waterloo   Marta Lasalas

El president ha admès que ignora el temps que caldrà per aconseguir la independència, tal com del viatge que va fer a Finlàndia no esperava que durés 4 mesos i 4 dies. "No és qüestió de com de llarg o curt o complex és el camí, sinó que hi ha camí i el final és bo", ha reblat.

Puigdemont ha volgut reconèixer el paper de la mobilització ciutadana i de les entitats i, de manera especial, de l'associació de drets civils que agrupa les famílies dels presos, i ha insistit que la llibertat que reclama comença per exigir la llibertat dels companys empresonats, perquè no hi ha ni un sol motiu que justifiqui que passin ni un sol minut a la presó. "No els volem a prop de casa, els volem a casa", ha reblat, i ha llegit un a un el nom de tots els membres del govern empresonats i exiliats. "Visca Catalunya, visca la llibertat", ha acabat.

Quan ha posat fi al parlament, s'ha hissat la bandera europea i la senyera en els dos pals que hi ha al jardí de la Casa de la República.

Les intervencions s'han fet des del balcó de la casa. Amb Puigdemont i el president, Quim Torra, han comparegut els consellers a l'exili i part del Govern, que s'ha traslladat aquest matí a la capital belga. També el cantant Valtònyc, que va abandonar l'Estat espanyol.

Valtonyc Casa de la Republica - M.Lasalas

La filla de Quim Forn, Anna, ha intervingut en nom dels presos polítics per llegir-ne una carta, que els presents han acollit amb crits de "llibertat". 

El raper Valtònyc ha intervingut en nom dels represaliats per denunciar que "l'Estat espanyol s'assembla més a una dictadura com Turquia". "La desobediència és l'únic camí", ha reblat. Ha obert l'acte la presidenta del Casal Català i representants de la Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural i l'ANC.