El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha revelat que hi ha un vídeo seu enregistrat il·legalment a la presó de Neumünster "que corre per Espanya", que algú va enregistrar mentre passejava pel patí i on va vestit amb la roba que li van donar com a reclús, "un xandall de color verd", que encara no ha vist la llum perquè ningú n'ha pagat el preu que s'estaria demanant, però que hauria circulat per diverses redaccions de mitjans de comunicació espanyols. Es tractaria d'imatges que Puigdemont no hauria vist però sí gent del seu entorn.

Així ho ha declarat Puigdemont en una entrevista concedida a Rac1 des de la seva residència alemanya, on també ha afirmat que no ha volgut veure el vídeo d'Estremera amb imatges de la vida a la presó d'Oriol Junqueras i Joaquim Forn. "No he volgut veure el vídeo. No vull contribuir a la denigració que pretén", ha assegurat. Ha estat en aquest moment que Puigdemont, molt crític amb les gravacions a Estremera, ha revelat que "això també passa a Alemanya", i aleshores ha explicat el cas d'aquest vídeo inèdit.

Cartes a Junqueras

Durant l’entrevista, Puigdemont ha assenyalat que ha enviat “dues cartes a Junqueras”, però ha assenyalat que té “moltes dificultats per enviar un text que hi entri de manera segura”. A més, el president Puigdemont ha assegurat que no ha rebut cap carta del seu vicepresident.

Així mateix, ha destacat que la detenció a Alemanya va ser “amb un respecte escrupolós” i sense “ni un minut d’humiliació”. Puigdemont ha assegurat que tant ell com el seu equip sabia que hi havia risc de detenció a Alemanya”, però que en tot cas “no va ser una irresponsabilitat” travessar la frontera des de Dinamarca, perquè calia sortir de Bèlgica “a explicar a Europa el que passa a Catalunya”. A més, el president a l'exili ha demanat que s’investigui “com s’han pagat les balises” que s’havien instal·lat il·legalment al seu vehicle per seguir-li els passos.

Sobre la seva situació processal, Puigdemont creu que la resolució de la justícia alemanya "no trigarà més d'un mes" a arribar, i que la seva voluntat és “tornar a Bèlgica i no quedar-me a Alemanya".

Un nou escenari espanyol

Pel que fa al nou escenari obert amb l’arribada al govern espanyol de Pedro Sánchez i el PSOE, Puigdemont ha assenyalat que el nou president espanyol “ha generat expectatives per sobre de la realitat”. Amb tot, ha considerat “bona notícia” que hi hagi una reunió imminent entre Pedro Sánchez i el president de la Generalitat, Quim Torra —“estaria bé que fos abans de l’estiu”—, però ha lamentat que el president espanyol, com Rajoy, no tingui intenció de negociar un referèndum per la independència, perquè “no hi ha hagut cap renúncia a les polítiques de Rajoy".

A més, ha recordat que la possibilitat de negociar els 45 punts que al seu moment el govern català va reivindicar a l’espanyol, “no seria una negociació, perquè són els deutes de l'Estat en els seus compromisos". També ha revelat que no ha parlat recentment amb Pedro Sánchez.

Crítiques a Inés Arrimadas

El president a l’exili també ha lamentat que Inés Arrimadas no s’hagi volgut reunir amb el president Torra al Palau de la Generalitat per la pancarta dels presos polítics: "Em sembla molt irresponsable que no s'hi reuneixi", ha afirmat, i ha recordat que “al cor de moltes persones de Catalunya, els votants de Cs inclosos, no es vol que hi hagi presos polítics".

Quant al Govern del president Torra, Puigdemont ha assenyalat que el Govern “deu la seva legitimitat a les urnes", i en aquest nou context el que cal és que ara Pedro Sánchez digui “el que vol fer per a Catalunya".

“No tinc la intenció de presentar-me”

El president a l’exili ha deixat clar que en l’escenari actual “no preveuen eleccions” i que, en tot cas, ell no té cap intenció de “tornar a presentar-me”.