Qui ha enregistrat les imatges del vicepresident Oriol Junqueras i els consellers Raül Romeva i Quim Forn a la presó? Aquesta és la pregunta que més s'ha plantejat des que dimecres al vespre el diari Ara va fer públiques les gravacions dels presos polítics en la seva vida quotidiana a Estremera.

En l'entorn penitenciari s'assenyala directament un pres, també del mòdul 7, com el vicepresident i els consellers. Un quebrado, en llenguatge del centre. Un pres que disposava ja del segon grau i hauria aprofitat un permís de cap de setmana per no tornar i, per tant, ha trencat la pena. Ningú ha confirmat formalment l'autor de la gravació, però les imatges permeten que aquells qui coneixen el mòdul el puguin identificar. 

No només perquè apareix conversant amb els presos polítics o realitzant tasques, sinó també pels llocs des d'on s'han enregistrat algunes de les imatges, com les gravacions del pati fetes des d'una finestra. Es tractaria, segons algunes fonts, d'un narcotraficant que, suposadament, s'hauria embutxacat uns diners gravant els presos polítics catalans.

Presos indignats

L'advocat Jaume Alonso Cuevillas ha explicat en una piulada després de visitar els polítics que són a Estremera, acompanyat de Francesc Homs i Jordi Pina, que els presos estan indignats i que la gravació no ha estat consentida "ni per ells ni per les seves famílies".

Rere les imatges fetes públiques dimecres per l'Ara aquest dijous han aparegut noves gravacions, aquest cop a La Sexta. Aquest canal ha difós un muntatge amb zooms i comentaris en què es feia befa d'elements de la vida quotidiana dels presos, la qual cosa ha multiplicat la indignació que ja havia generat la primera gravació.