La via unilateral torna a entrar en joc. El president a l'exili, Carles Puigdemont, no ha descartat que sigui una opció per aconseguir la independència en el cas que el govern de Pedro Sánchez no tingui cap proposta clara per a Catalunya. "El temps de Sánchez s'està acabant i no té cap idea positiva per començar un diàleg", ha assegurat aquest vespre en una conferència a Londres. Davant d'aquest escenari, doncs, el president ha assegurat que s'obre una "nova era" on "la unilateralitat no queda exclosa".

En una conferència al Frontline Club de la capital anglesa, Puigdemont ha prioritzat "aconseguir la independència de manera democràtica i pacífica". Aquesta opció exigeix, segons ha dit, "molta paciència" i "estar disposat sempre a dialogar amb les autoritats espanyoles". Tot i això, el president ha volgut deixar clar que "mai es renunciarà a la via unilateral". "El nostre full de ruta té en compte les dues opcions", ha puntualitzat.

El president ha fet referència al suport de l'independentisme a la moció de censura que va dur a terme l'actual president Pedro Sánchez. "Vam votar-hi a favor perquè crèiem que Sánchez tenia un projecte per Catalunya", ha assegurat. Ara, sis mesos després que el socialista arribés a la Moncloa, Puigdemont diu que encara s'està esperant un "projecte clar" que no arriba.

Valorant els fets de l'octubre de l'any passat, ha confessat que a dia d'avui no tornaria a suspendre la declaració d'independència del 10-O. En aquest sentit, ha defensat que "hem d'aprendre dels nostres errors" i que, per tant, "no hi haurà una segona oportunitat per Espanya".

Unitat indispensable

Puigdemont també ha fet una crida a la unitat dels partits independentistes, especialment, quan quedi constatat que el president espanyol no té cap projecte per oferir a Catalunya. "Reconstruirem l'estratègia de la unitat que ens va permetre aconseguir la victòria de l'1-O, sense això no és possible", ha assegurat.

El president ha posat en valor la importància de "lluitar" des de diversos punts, com el Congrés, les institucions europees, el Parlament o l'exili, però fer-ho amb una "estratègia unificada". "Necessitem més unitat que mai", ha insistit.