El president, Carles Puigdemont, no ha tingut especials problemes en la seva rèplica, en bloc, a l’oposició. Ha fet evident les complicitats amb la CUP, ha recollit els “petits fils d’acord” que ha intuït des dels escons de CSQP i ha carregat contra la resta de grups de l’oposició, amb especial contundència a Ciutadans i, especialment al PP. “Hòstia! Sap qui m’ha aparegut quan ha parlat de vagància? El senyor Mariano Rajoy!”, ha arribat a ventar al líder dels populars Xavier Garcia Albiol que durant la seva intervenció havia assegurat que “l’independentisme és una forma de vagància que els permet no fer res”.

Tot i retreure a l'oposició que han parlat més del procés que el que ell mateix havia fet en el seu discurs inicial, Puigdemont ha replicat bona part de les crítiques dels grups assenyalant l'“espoli fiscal” que, segons ha denunciat en repetides ocasions, pateix Catalunya. Per aquesta raó, la construcció d’un nou Estat ha estat la conclusió recorrent on han desembocat les seves argumentacions.

“El règim del 78 ha acabat fa temps. Per culpa de la inacció, contradiccions, corrupció, incapacitat de donar respostes als problemes de la gent i per culpa d’haver-se desconnectat de la ciutadania”, ha advertit.

Arrimadas, tots els papers de l'auca

Puigdemont, tot i fer la rèplica en bloc, s’ha referit un a un a tots els grups. Començant per la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, a qui ha retret que s’havia presentat al Parlament amb el discurs “prefabricat” per parlar només del procés. Ha ironitzat que l’acusés alhora de triomfalisme i victimisme. "Seria com voler pactar alhora amb PP i PSOE. Ai! Que vostès ho fan: tots els papers de l’auca encara que després no surti cap dels dos”, ha reblat.

Iceta i els deutes del tripartit

Al socialista Miquel Iceta li ha respost que és “jugar amb les esperances de la gent” creure que després de 40 anys d’intentar-ho encara es poden resoldre els “problemes estructurals” que plantegen l’Estat de les autonomies, i li ha retret que el 70% del pressupost de Territori i Sostenibilitat s’ha de dedicar a pagar els deutes del tripartit. Li ha admès que les pensions estan amenaçades, però no pas per la independència, que, segons Puigdemont és la solució, sinó pel govern Rajoy.

Fils d'acord amb CSQP

Més continguda ha estat la resposta a CSQP, que ha intervingut amb dos diputats, Àngels Martínez i Albano Dante Fachin, als quals ha agraït que “malgrat les diferències” hi hagi un esforç per intentar buscar “encara que siguin petits fils d’acord per poder fer avançar el país”.

Carregada contra el PP

La crítica més dura ha estat, però, per al líder del PP. Ha assegurat que al PP el molesten els parlaments, quan s’aproven coses i fan un sistema exemplarment democràtic”. “Té la barra de dir que Espanya ajuda els catalans. Però qui es pensa que som? Es pensa que som nens de P3?”, ha retret davant les reflexions d'Albiol sobre els diners que destina l'Estat a Catalunya.

Puigdemont ha dedicat especial acidesa a replicar la comparació que ha fet Albiol de la independència amb la vagància, però també a l’acusació d’autisme polític. “No faci servir situacions de persones que ho passen malament per desqualificar l’adversari”, ha retret.

Garanties a la CUP

A la CUP, Puigdemont li ha garantit que el govern no s’apartarà del seu objectiu en relació al procés. “No ens desviarem de la nostra feina, no només per convicció sinó perquè hi ha un mandat democràtic”, ha reblat.

Pel que fa a les propostes cupaires d’apujar els impostos a les rendes més altes, el president ha argumentat que el dèficit que pateix Catalunya no se soluciona incrementant uns punts determinats trams de l’IRPF.  “El problema és tan gros que calen solucions de la mateixa envergadura”, ha insistit.