El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, buscarà reunir-se amb representants de la Comissió Europea una vegada es vegin els resultats del referèndum al Regne Unit sobre la sortida o no del país de la Unió Europea i la composició del nou Govern espanyol que surti de les eleccions del 26-J.

Des de Brussel·les, opina que “quan sigui el moment” la Unió Europea tindrà “raons bastant poderoses sobre la taula” per reunir-se amb el Govern català. No obstant això, assegura que aquest no ha estat l'objectiu del seu primer viatge oficial a l'estranger a Bèlgica d'aquest cap de setmana.  

Preguntat per si la reunió amb l'Executiu comunitari serà a finals d'any o abans o després de les eleccions, Puigdemont ha explicat que cal anar "pas a pas", atès que, primer, caldrà veure "com queda la Unió Europea després del cas Brexit" i "quina resposta dóna i com demostra la seva capacitat d'adaptació als canvis i al realisme polític a partir del referèndum del Regne Unit", així com "quin és el Govern espanyol" i "quines són les opinions que poden tenir alguns governs dins de la Unió Europea i fora de la Unió Europea".

"Pas a pas", ha defensat, al mateix temps que ha recalcat el "mandat molt clar del Parlament català" i el "compromís molt clar i molt explícit" del programa de Govern català amb el procés sobiranista. "Quan creguem, o vulguem, que s'hagi de produir una trobada formal de treball (amb la Comissió) doncs ho demanarem", ha explicat.

Puigdemont, escèptic

Carles Puigdemont es mostra poc convençut de la possibilitat de negociar una consulta sobiranista amb el Govern espanyol que surti de les urnes. "Sóc molt escèptic i de les trobades que he realitzat amb tots els líders polítics, no extrec la conclusió que sigui un problema d'una persona sola o d'un partit polític", ha reconegut.

Puigdemont ha lamentat que "el sistema polític en general a Espanya no té de moment capacitat de resposta a una situació complexa" i ha recordat que "tampoc" ha donat resposta a "la complexitat política espanyola i no es podran evitar noves eleccions". "No poden formular cap proposta ambiciosa, valenta, en relació amb la política catalana", ha dit.