El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, té previst d'entregar al president espanyol, Mariano Rajoy, les firmes del Pacte Nacional pel Referèndum que avalen el suport ciutadà a garantir el dret a decidir, a través d'un pacte amb l'Estat. Però fonts de la Moncloa avisaven fa setmanes que no es produiria una nova reunió entre homòlegs, si era per "sortir a bufetades". Per aquest motiu, l'executiu central diu mantenir la mà estesa per dialogar amb la Generalitat, tot i que exigeix no presentar-ho com a ultimàtum abans de posar les urnes.

"Calma, tranquil·litat, parlem-ne. No plantegem això en termes d'última oferta. El president [Rajoy] ja ha explicat públicament i privada per què no pot ni autoritzarà el referèndum. Som un govern dialogant però respectem l'ordenament jurídic", ha dit el portaveu Íñigo Méndez de Vigo en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Més tard, ha afirmat que el dret a decidir "sí o sí" era el "monotema".

De Vigo també s'ha hagut de pronunciar sobre la proposta de l'exministre José Manuel García-Margallo per aturar el referèndum –suspendre les competències autonòmiques durant 24 hores, controlar els Mossos i requisar les urnes–, tot i que ha evitat mencionar aquesta idea i el seu emissor. "Allò que preocupa aquest govern és resoldre els problemes de la gent. Una i una altra vegada diem que aquest referèndum és il·legal, els tribunals s'han pronunciat sobre aquest. No beneficia en res els ciutadans", ha tancat.