El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha manifestat en una entrevista amb el periodista Ricard Ustrell per al programa Quatre gats de TV3, que el discurs que va pronunciar el rei Felip VI el 3 d'octubre de l'any passat, "va ser un aval a Vox" i li ha atribuit en gran part els resultats que va aconseguir aquest partit ultra a Andalusia. "Li van pavimentar una autopista", ha afegit.

Segons Puigdemont, no és només que l'independentisme català no sigui la causa de l'ascens de la ultradreta espanyola, sinó tot al contrari. "El primer dic de contenció de la ultradreta ha estat l'independentisme. Ells [els partits unionistes] no només callaven quan Vox ens portava al jutjat del 13, sinó que els acompanyaven a les manifestacions. És molt d'extrema dreta posar gent a la presó", ha assenyalat. "Espanya és un problema avui per a la democràcia europea", ha afegit.

El president ha precisat que després de la repressió policial durant el referèndum de l'1-O, van començar a valorar escenaris de "repressió màxima de l'Estat", i van estudiar la possibilitat d'un govern a l'exili. "Després de la repressió de l'1-O vam veure que l'Estat mostrava les credencials de sempre, amb la seva tradició de sempre", ha indicat. Des de llavors, es va estudiar la hipòtesi d'un exili, que tenia aval del Govern però amb decisions individuals. "Abans de marxar una persona va fer dues anades a Brussel·les i el retorn que en vam tenir va ser positiu. El marc de llibertats d'Europa ens protegeix millor, gràcies a l'estat de dret europeu, que protegeix drets fonamentals", ha apuntat.

Puigdemont ha reconegut que està "en plena confrontació amb l'Estat", i apunta que entre el referèndum i la declaració d'independència van existir contactes però a la part estatal "van ser uns trilers".

Preguntat pel Consell per la República, que s'ha posat formalment en marxa aquest dissabte, el president ha indicat que es sufragarà com el referèndum de l'1-O, per la societat civil. "No ho paguen ni els fons reservats, ni l'Ibex35, ni fons públics de la Generalitat", ha afegit.

Puigdemont ha explicat que no té cap sou del Consell per la República, després que el Parlament li va retirar el salari de diputat, i que està mirant de com recórrer aquesta decisió del legislatiu català.