El president a l'exili, Carles Puigdemont, i el president del Parlament, Roger Torrent, han volgut escenificar aquest dilluns una certa unitat de l'independentisme amb una reunió a Waterloo. En acabar la reunió, tots dos han fet una compareixença conjunta en la qual han lamentat l'ascens de Vox i han emplaçat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a moure's i mostrar de quin costat estan. "Sánchez ha de decidir si vol marcar una línia clarament diferenciada o si vol obrir la porta a l'extrema dreta", ha defensat Torrent. 

Després que Vox hagi aconseguit dotze diputats al Parlament andalús, Puigdemont ha criticat que des d'alguns sectors s'hagi culpabilitzat l'independentisme d'aquest creixement de la ultradreta i ha reivindicat que l'independentisme ha estat a "primera línia de defensa contra el feixisme". "Qui ha obert la porta, qui ha homologat la ultradreta espanyola ha estat qui li ha fet costat a la pancarta i en l’estratègia judicial", ha reivindicat, en referència a PP i Cs, però també en part als socialistes, que ha recordat que no va fer "escarafalls" al 155. També ha culpat d'aquesta irrupció de Vox al Rei pel seu discurs del 3-O.

Torrent, que està realitzant un viatge de tres a Bèlgica en què ha visitat també el Parlament flamenc​, ha assegurat que ha trobat una "posició comuna i extensa a Europa davant la deriva autoritària de l'estat espanyol" i ha defensat que això "incomoda a les institucions d'Europa". 

Preguntats pels pressupostos generals de l'Estat, Puigdemont ha defensat que "no ha canviat res" per replantejar-se la posició i ha preguntat "Què és el que no han entès? Nosaltres hem deixat les coses bastant clares". També així s'ha expressat Torrent, que ha defensat que "no hi ha hagut fets" i ha recordat que la política no són només "declaracions" sinó "passos concrets". "Hem sigut molt clars en aquest sentit", ha afegit.

"La societat ens demana màxima unitat"

Davant aquest escenari, tots dos polítics han defensat la necessitat de tornar a teixir la unitat de l'independentisme i han assegurat que "no defugirem aquesta responsabilitat". "La societat ens demana màxima unitat. Estem fent tots els esforços que calguin per respondre a aquest clam", ha assegurat. També Torrent ha afegit que "hem de ser capaços de teixir una estratègia comuna i transmetre una imatge d'unitat" i ha defensat que "hi estem treballant intensament". 

La reunió també ha servit per mostrar "tot el suport" dels dos polítics a la vaga de fam empresa pels presos de JxCat. "Enviar-los tot el nostre ànim, el suport, la nostra solidaritat i efecte personals i agrair-los el gest de coratge i de denúncia que estem també fent des d’aquí", ha dit Puigdemont, el mateix dia que Joaquim Forn i Josep Rull s'hagin sumat a aquest tipus de protesta iniciada dissabte per Jordi Turull i Jordi Sànchez.

La trobada entre Puigdemont i Torrent es produeix després que aquest diumenge tingués lloc una cimera de les tres forces independentistes a Waterloo per intentar refer l'estratègia del moviment. El president a l'exili i el del Parlament no es trobaven des d'abans de la investidura fallida de Puigdemont.