El president Carles Puigdemont fa arribar la veu de l'independentisme arreu amb un extens article al diari dels Estats Units Politico on desgrana la situació actual. No ha passat per alt el tercer aniversari de l'1 d'octubre però ha començat dedicant una extensa introducció a dos poders de l'estat contra qui carrega rotundament: la monarquia i els òrgans judicials.

Uns problemes que assegura que s'arrosseguen des de fa dècades: "L’Estat espanyol, immers en una crisi institucional d’una profunditat que no es veia des de la mort del dictador Francisco Franco, no ha estat capaç d’arribar a propostes polítiques per resoldre la disputa". 

puigdemont politicoPortada de l'article a Politico

Sobre els borbons, cita de passada la fugida del rei emèrit Joan Carles I, i situa tota la deriva d'aquesta institució en la figura del seu fill: "La decisió de Felip VI d'alinear-se amb la branca política conservadora de dretes és un altre cop per a la reputació de la família reial". A més, subratlla l'anhel de república a Catalunya: un 71% de la ciutadania per tan sols un 14% que preferiria seguir com ara. Pel que fa a l'estament judicial, subratlla que l'informe de la Comissió Europea va passar per alt "els casos particulars de dissidents catalans, silenci que corre el risc d’habilitar els pitjors instints. de la política i els jutges espanyols". I d'aquí els resultats positius que ha obtingut.

Torra, el tercer

"D'impecable croada contra l’independentisme català" ha definit Puigdemont la inhabilitació al president Quim Torra. I recorda la cronologia dels darrers presidents de la Generalitat: "La decisió converteix Torra en el tercer president consecutiu de Catalunya en ser prohibit o inhabilitat per les seves decisions polítiques. Artur Mas va ser destituït per haver organitzat la consulta popular el 9 de novembre de 2014 sobre el dret a decidir dels catalans. Em van destituir per haver organitzat el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre del 2017". Tampoc s'oblida del conseller Jordi Turull, empresonat en ple debat d'investidura.

Per tot plegat, Puigdemont està convençut que el retrocés en la qüestió catalana també impedirà el progrés del conjunt de l'estat: "Fins que l’Estat espanyol no faci reformes estructurals profundes, el país no pot pretendre funcionar com una democràcia exemplar".

La politització que es viu al Congrés dels Diputats també s'explica en aquest extens article i és especialment contundent amb la dreta espanyola i les influències en els jutges: "La seva composició reflecteix els temps en què el Partit Popular de dretes controlava el país amb majoria absoluta a totes les institucions. L’última decisió del Tribunal Suprem va ser un clar exemple de com la dreta, nostàlgica tant del poder com del franquisme, utilitza la institució per impulsar les polítiques que la democràcia negava a la dreta i a l’extrema dreta".

No ser complaents

Puigdemont acaba amb un esperit crític però continua demanant no defallir des de tot l'independentisme català: "Estem decidits a aconseguir el suport necessari per dur a terme el projecte que va començar fa tres anys, de la mateixa manera cívica, democràtica i pacífica que vam fer aleshores". I conclou: "Havent vist de primera mà les sinistres conseqüències de no poder decidir lliurement el nostre futur, no ens podem permetre el luxe de ser complaents".