L'ofensiva legal per aturar l'aplicació de la sentència que ha inhabilitat el president Quim Torra continua. L'advocat de Quim Torra, Gonzalo Boye, ha presentat aquest dijous un nou escrit davant el Tribunal Constitucional en el qual reclama la suspensió immediata de la sentència del Tribunal Suprem i del TSJC que va inhabilitar Torra, així com la seva execució mentre l'alt tribunal decideix sobre el recurs d'empara

Boye reclama al tribunal que acordi la suspensió de la sentència "sense dilació i amb anterioritat al tràmit d'admissió del recurs" i aporta nombrosa jurisprudència de l'alt tribunal, segons la qual, al seu parer, "no suposa un obstacle per a la suspensió el fet d'haver-se començat a executar il·legalment la pena".

El lletrat defensa que les greus conseqüències de l'execució de la sentència, la inhabilitació del president de la Generalitat, obliguen a suspendre-la, atès que la tramitació del recurs d'empara presentat per Torra trigarà molt a ser resolt, fins i tot més del temps durant el qual ha estat inhabilitat, cosa que perjudica els drets de Torra.

Reunió el 6 d'octubre

El ple del Tribunal Constitucional té previst admetre a tràmit el recurs d'empara en la reunió que celebrarà el 6 d'octubre i a partir d'aquí comença un llarg procés. És per això que Boye considera que "la singularitat de les circumstàncies i el fet que el ple del Tribunal Constitucional no tingui previst l'admissió del present recurs fins al 6 d'octubre fan necessària la suspensió de les resolucions judicials objecte del present recurs, així com de qualsevol dels seus efectes, amb anterioritat al tràmit d'admissió".

 

El lletrat recorda al tribunal que l’efecte de l’execució de la sentència imposa un govern en funcions en plena pandèmia per coronavirus, situació que es pot perllongar durant mesos a l’espera d’una decisió del TC. Això també afectaria, afegeix, el dret de sufragi de Torra.

Reacció immediata

L'endemà que el Suprem confirmés la sentència del TSJC, la defensa de Torra va presentar davant del Constitucional un recurs d'empara en què ja es demanava la suspensió de la condemna per evitar el "mal irreparable" que la seva execució causaria tant a Torra com a terceres persones.

L'ofensiva legal dels advocats de Torra, Gonzalo Boye i Isabel Elbal, no ha acabat aquí. Dimecres van presentar davant del TSJC un recurs de súplica en què reclamen deixar sense efecte la pena d’inhabilitació i que se suspengui l’execució de la condemna mentre el Tribunal Constitucional no es pronunciï sobre la suspensió.