El president a l'exili Carles Puigdemont ha concedit una entrevista al diari alemany Taz i quan li han demanat que expliqui als alemanys què és Catalunya ha contestat que "és una petita nació que ha sobreviscut durant més de mil anys envoltada de dues grans potències: Espanya i França".

El president, que actualment resideix a Hamburg, ha explicat que Catalunya "ha hagut de defensar-se d'amenaces greus, d'intents de destruir la seva llengua i les seves institucions". És per això que ha afegit que "és un miracle que segueixi existint una cultura que ha estat amenaçada i perseguida durant tants segles". En la mateixa línia, també ha enviat un missatge a Europa, l'ha instat a "protegir" Catalunya "perquè forma part de la seva diversitat i riquesa cultural".

Puigdemont també ha parlat de l'expressió "el seny i la rauxa" i ha dit que és precisament la combinació d'aquests dos termes el que caracteritza Catalunya. Tot i això, ha lamentat que no sempre la rauxa ha estat convenient: "Va haver-hi excessos, com en la Guerra Civil".

Tanmateix, Carles Puigdemont ha assegurat que "en la situació actual de Catalunya no hi ha excessos, al contrari, és un bon exemple d'equilibri". El president ha destacat les grans mobilitzacions catalanes, que sempre han estat pacífiques: "No ens agrada la violència".