La mala maror entre ERC i Junts per les declaracions de Gabriel Rufián (el qual ja s'ha disculpat per les formes) sobre les suposades relacions de l'entorn de l'expresident Carles Puigdemont ja fa prop de 48 hores que dura. El dirigent d'ERC va demanar aquest dimecres "disculpes" per si la "contundència" que va utilitzar a l'hora d'abordar els suposats contactes entre l'entorn de Puigdemont i el Kremlin "va molestar segons qui". Rufián, va afirmar que "la situació requereix aquesta contundència". Aquest dijous qui ha sortit a explicar la seva versió i a tancar files amb Josep Lluís Alay ha estat el propi expresident Puigdemont. 

En un article a La Vanguardia, el dirigent de Junts ha negat qualsevol trobada amb "cap dirigent, exdirigent o persona representant de la Federació russa" i ha tancat files amb el director de la seva oficina, Josep Lluís Alay, el qual ja va deixar clar que "mai" havia buscat el suport del Kremlin i que els seus viatges a Rússia eren per motius que no tenien res a veure "amb buscar el suport directe de cap país i menys financer". A l'escrit, Puigdemont parla de la seva situació a l'exili i recorda que un dels motius principals pel qual va decidir marxar de Catalunya va ser per "la internacionalització del procés d’independència". 

Les múltiples trobades i reunions de Puigdemont

Puigdemont explica que durant els darrers anys s'ha dedicat a viatjar per tenir "tantes reunions i trobades com m’ha estat possible amb dirigents, exdirigents i persones representants o amb encàrrecs de governs d’arreu del món. M’he trobat amb persones dels diferents continents". L'expresident i eurodiputat concreta que en aquestes trobades s'ha vist amb "des de caps d’Estat fins a diputats de països africans on es violen els drets humans de manera sistemàtica, passant per banquers de països candidats a la UE o d’alguna de les democràcies més indiscutibles del món".

Amb això, Puigdemont vol deixar constància que, evidentment, en aquestes trobades s'ha parlat del procés d'independència i que, en totes les ocasions, "la conversa sobre la independència ha sorgit a iniciativa dels meus interlocutors, interessats a conèixer la situació de primera mà". Ara bé, on sí que posa èmfasi l'expresident és en el fet que "en cap de les reunions i trobades s’ha abordat l’escenari del reconeixement, per bé que aquest és també un dels objectius que tenim fixats per culminar el procés d’independència" i que en totes les trobades el seu objectiu "era i és ampliar el coneixement internacional de la realitat del conflicte. Per reconèixer, primer t’han de conèixer".

Tanca files amb Alay

Carles Puigdemont, en el seu article, ha volgut tancar files amb un dels seus homes de confiança, Josep Alay, a qui ha descrit com un "acadèmic brillant i coneixedor profund de diverses regions del món, particularment d’Àsia, que parla i entén més de 10 llengües". És en aquest moment quan el dirigent independentista ha carregat contra les crítiques rebudes: "Sé que aquesta mena de suports causen urticària a aquells que ens voldrien mediocres, adotzenats i acomplexats. I que ho intenten criminalitzar de la manera que han criminalitzat l’independentisme".

L'expresident ha explicat els motius de les trobades amb l'aleshores president d'Armènia i ha matisat que mai es va trobar amb representants del Kremlin, dit això, ha afegit que "tot el que surti d’aquest esquema és pura fantasia i especulació, que no té cap altre interès que el de manipular per obtenir l’objectiu de desacreditar o atacar la reputació del moviment independentista". Finalment, Puigdemont ha demanat que l'independentisme no sigui un moviment que s'hagi de tancar en si mateix i que no es renunciï a tenir contactes internacionals. "No som una regió, no som una mera comunitat autònoma. Som una nació, i les nacions procuren tenir veu al món, i procuren tenir coneixement de tots els conflictes i interessos que hi ha en joc al món", ha subratllat.