En la batalla judicial en què el president a l'exili, Carles Puigdemont, està embrancat per aconseguir assumir el seu escó al Parlament Europeu, les formes i el compliment dels terminis s'han convertit en un element clau. Per això, el president i el conseller Toni Comín han presentat un escrit davant la sala contenciosa administrativa del Suprem reclamant resposta a una de les demandes contra la Junta Electoral Central que va presentar l'1 d'agost i que, des del 19 d'agost, està en mans del tribunal sense que hi hagi donat resposta.

Es tracta d'un recurs de reposició que els advocats de Puigdemont i Comín van presentar després que el Suprem denegués el 16 de juliol les mesures cautelars reclamades perquè poguessin assumir els seus escons. 

La llei estableix, segons recorda el text, que quan es presenta un recurs de reposició, les parts disposen de cinc dies per impugnar-lo, si ho consideren convenient, i que un cop transcorregut aquest termini l'òrgan jurisdiccional tindrà tres dies per resoldre. "Transcorreguts més de dos mesos de la interposició del recurs de reposició contra l'acta del 16 de juliol del 2019, és clar que la Sala ha excedit amb escreix el termini que estableix la llei", denuncia.

L'escrit recorda que la llei orgànica del poder judicial disposa que constitueix falta lleu "l'incompliment injustificat o immotivat dels terminis legalment establerts per dictar resolucions". Per aquesta raó, sol·licita que la sala del contenciós a qui va dirigit "resolgui definitivament" el recurs de reposició presentat contra la resolució de la JEC.

L'escrit subratlla que es tracta d'un retard "especialment greu si es té en compte que el recurs de reposició s'interposa contra una resolució judicial que vulnera el dret a la tutela judicial efectiva".

Així mateix, recorda que tant la Carta de Drets Fonamentals de la UE com la Constitució reconeixen el dret de tota persona que la seva causa sigui escoltada dins d’un termini raonable i sense dilacions indegudes.

Per aquesta raó, denuncia que “l’incompliment” per part de la sala de tots aquests preceptes està provocant no només una vulneració dels drets fonamentals de Puigdemont i Comín, i també la dels ciutadans de la UE que els van votar en les passades eleccions europees, sinó també un “seriós perjudici” a l’interès general associat al compliment de la llei.