El president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, i el conseller Toni Comín han presentat un recurs davant del Tribunal Constitucional contra la decisió del Suprem de no retirar l'ordre nacional de detenció des del moment en què es van proclamar els resultats de les eleccions europees amb què van adquirir la immunitat.

Es tracta d'un recurs d'empara, presentat divendres passat, contra la darrera interlocutòria de la Sala del Penal del Tribunal Suprem del 5 de novembre que desestimava deixar sense efecte l’ordre de recerca i captura contra Puigdemont i Comín del jutge instructor, Pablo Llarena.

L’escrit sol·licita que s’adoptin mesures de manera cautelaríssima atès “el dany irreparable continuat que s’està produint” als dos polítics i als ciutadans que els van votar.

Entre aquests punts es reclama suspendre cautelarment les ordres de cerca, captura i ingrés a presó que hi ha contra els dos eurodiputats i qualsevol mesura restrictiva de la seva llibertat i que se li comuniqui “de manera urgent” la interlocutòria al jutge instructor, Pablo Llarena.

Així mateix, planteja al TC que en cas de mantenir dubtes al respecte plantegi una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la UE. En aquest punt recorda que tant la sala d’Apel·lacions del Suprem com el TC estan obligats a dirigir-se al TJUE a l’hora de decidir sobre vulneració dels drets fonamentals reconeguts per la UE.

L'escrit recorda que després que Puigdemont i Comín van ser escollits a les darreres eleccions europees, l'Estat espanyol no els va incloure en la llista d'eurodiputats argumentant que no havien complimentat les formalitats requerides per la llei.

En el recurs es relata el recorregut legal seguit per reclamar l'escó fins que finalment el TJUE el passat 19 de desembre va dictar que els eurodiputats ho són des que es proclamen els resultats i l'endemà el Parlament els va donar l'acreditació provisional.

Aquest dilluns, el Parlament Europeu ha comunicat la condició d'eurodiputats tant del vicepresident Oriol Junqueras com de Puigdemont i Comín.