La defensa del president a l'exili, Carles Puigdemont, i del conseller destituït pel 155 Toni Comín, tots dos eurodiputats electes de Lliures per Europa (JxCat) ha demanat al Tribunal Suprem que deixi sense efecte l'ordre de recerca, detenció i ingrés en presó que pesen contra ells a l'Estat espanyol a fi de que puguin complir amb normalitat les seves obligacions com a europarlamentaris, amb llibertat plena de moviments.

Puigdemont i Comín, que es troben a Bèlgica, aleguen en l'escrit presentat pels seus representants legals que tots dos són hores d'ara diputats electes al Parlament Europeu un cop acreditats els requisits d'elegibilitat i havent obtingut els vots necessaris. Per això, i d'acord amb el que preveu el protocol número 7 dels privilegis i immunitats de la UE, al·leguen que els correspon el règim d'immunitat en territori espanyol. 

Precisament, aquest dijous la Junta Electoral procedirà a la proclamació dels eurodiputats electes als comicis del 26 de maig, com és el cas de Puigdemont i Comín. I per al dia 17 estan convocats al Congrés dels Diputats per a l'acte de prestació de jurament o promesa d'acatament de la Constitució. Segons l'escrit, en tant que membres electes de l'Eurocambra gaudeixen d'immunitat i inviolabilitat. I, per tant, no haurien de poder ser detinguts per les autoritats espanyoles. A la vegada, s'assenyala, han de tenir immunitat parlamentària plena quan es dirigeixin al lloc de reunió del Parlament Europeu o hi tornin.

  

 

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat