El líder de JxCat, Carles Puigdemont, ha expressat aquest divendres des de la Universitat d'Hèlsinki on ha pronunciat una conferència el seu "absolut suport i respecte" per la decisió de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, de marxar "a l'exili". "No és una decisió fàcil", ha dit Puigdemont en una roda de premsa.

Pel president, marxar fora de l'Estat espanyol és "una bona decisió per continuar defensant" els drets individuals de Rovira i "els drets col·lectius" dels catalans. Ha admès, però, que "no havia parlat mai amb Marta Rovira d'aquesta possibilitat" i que "no ha estat una acció coordinada".

“Sé de la duresa, sé el que representa a nivell personal, i més en el seu cas, amb fills petits”, ha afegit.

Puigdemont ha volgut assenyalar la “gravíssima anormalitat democràtica a l’Estat” que representa el fet que hi hagi líders polítics a l’exili i presoners per les seves idees polítiques”. “Entenc que Marta Rovira vol posar èmfasi en aquesta anomalia democràtica que hi ha i, des d’aquest punt de vista, podrem col·laborar segurament molt més del que hem fet fins ara”, ha subratllat.

El president ha reaccionat també davant la decisió del jutge del Suprem Pablo Llarena de processar-lo a ell i a 12 líders sobiranistes més per rebel·lió. “Forma part de l’itinerari de la macrocausa general contra l’independentisme”, ha assegurat.

En relació a aquest tema, ha assenyalat la necessitat de comprovar si s'han seguit bé o no els procediments i quines accions es poden emprendre contra el processament.

El que no ha aclarit -ni descartat- és si té intenció de recuperar la seva candidatura a la presidència de la Generalitat, davant la impossibilitat de fer prosperar les candidatures de Jordi Sànchez i Jordi Turull.

En ser interrogat al respecte, ha recordat que és membre del Parlament i manté intactes els seus drets com a diputat, entre els quals, el dret a ser investit.

"Ara no és la proposta però com que les coses canvien tan ràpidament, no sabem fins a on portarà l'Estat aquesta persecució", ha afegit. No obstant, Puigdemont insisteix en les seves declaracions que en aquests moments no és aquesta la qüestió essencial sinó que l'objectiu clau és com confrontar una "nova onada repressora de l'Estat que preten coartar la llibertat del Parlament per escollir el president.