Les eleccions d'aquest 14 de febrer a Catalunya interessen a Europa des de dos vessants: l'organització per garantir la seguretat sanitària i en quin moment està l'independentisme català. El diari italià La Stampa dedica una doble pàgina als comicis i entrevista el president Carles Puigdemont, que marca la línia que vol seguir Junts si els resultats de les eleccions l'acompanyen: "Serà un missatge molt potent si se supera el 50% del vot independentista, demanarem amnistia i referèndum". Aquest objectiu el marca si la seva formació és la primera de tot el ventall de partits independentistes que s'hi presenten.

El 2017 es va votar amb el 155 molt present, el referèndum de l'1 d'octubre i una efervescència que, tres anys després, ha de compaginar-se amb una pandèmia mundial marcada pel coronavirus. Puigdemont creu que són vitals les conclusions que avui se'n puguin prendre: "Servirà per veure si seguim el procés iniciat l'any 2017 o emprenem un altre camí" i ho situa com "un punt d'inflexió amb el govern espanyol". Malgrat tot, el president demana no aturar-se davant la "intransigència" que l'Estat seguirà tenint contra el procés.

stampa 1

Captura del diari La Stampa i l'entrevista a Carles Puigdemont / Foto: La Stampa

Sense entrar en la crítica personal, posa de relleu que la taula de diàleg ha estat un fracàs, perquè "les paraules es van presentar com si fos la realitat i el que s'ha demostrat és que aquesta taula ha estat nul·la". A més, renega que es plantegi l'aspiració independentista "com una fantasia quan hi ha milers de votants" que aspiren a ella. Però, més enllà de l'escenari que ara s'obre, Puigdemont tanca files amb la comparativa de l'estratègia marcada el 2017: "En cas de victòria, no tornarem al que vam fer aleshores de la mateixa manera, hem de seguir endavant en allò que ens van bloquejar per evitar conseqüències més greus".

El periodista que firma l'entrevista, Francesco Olivo, li pregunta si la via unilateral és l'única finestra i el líder de Junts matisa que "cal una sola veu que reconegui l'amnistia i l'autodeterminació com dos aspectes rellevants per trobar un acord". En clau més electoral, remarca que si "ERC guanya, farà la impressió a l'Estat que les coses no canvien i, per tant, cal algun altre estímul". El titular del reportatge és prou revelador: "Catalunya, en una cruïlla: trencar amb Madrid o oferir la mà a Sánchez" i situa els republicans "com els dialogants" i Junts com "els durs". Com a tercera opció, esmenta el socialisme de Salvador Illa.

stampa 2

Primera pàgina del reportatge dedicat a les eleccions del 14-F al diari La Stampa d'aquest diumenge / Foto: La Stampa