El portaveu de Junts per Catalunya, Josep Rius, ha criticat aquest dijous a la tarda la nova convocatòria de la taula de diàleg que han acordat els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez. Des de la perspectiva dels juntaires, "no es pot començar la casa per la teulada" i subratllen que "ressuscitar" la taula de diàleg és una "via esgotada". Rius ha apuntat que "fa molt de temps" que demanen a Aragonès una reunió dels partits i les entitats independentistes perquè "la unitat estratègica és un primer pas necessari i previ" a una trobada amb el govern espanyol a la taula de diàleg.

En aquest sentit, Junts reivindica el mecanisme de verificació internacional pactat amb el PSOE, ja que és una manera d'"acompanyar i fer seguiment dels acords" entre les diferents parts. "Els acords de la taula de diàleg anaven acompanyats de fotografies, no eren compromisos ferms i després no es complien. Per això hem apostat pel mecanisme de verificació internacional, perquè el que es va pactar a Brussel·les amb els socialistes es compleixi", ha destacat Josep Rius.

Junts vol "concrecions" dels traspassos acordats perquè "no siguin una operació estètica"

El també vicepresident de Junts per Catalunya s'ha referit a altres anuncis fets per Aragonès i Sánchez després de la seva reunió. A més de la convocatòria de la taula de diàleg per al primer trimestre de 2024, s'ha anunciat una llei de garantia del plurilingüisme, el desplegament del traspàs de Rodalies o la transferència de l'Ingrés Mínim Vital a Catalunya. En aquesta línia, Rius ha defensat que "més enllà dels grans anuncis, calen concrecions perquè no es tracti d'una nova operació estètica". Junts vol conèixer la "lletra petita" perquè "l'experiència diu fins ara que, més enllà dels titulars, moltes vegades aquests acords han quedat en no res i no han beneficat a la ciutadania ni al país".

Per tot plegat, qui també és regidor de l'ajuntament de Barcelona ha expressat que "si els traspassos anunciats no van acompanyats de recursos ni de plena capacitat de decisió, de poc serviran i passaran de ser grans anuncis a un traspàs de problemes". "Catalunya ni és ni té voluntat de ser una gestoria", ha indicat Josep Rius.

Després de la reunió, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha insistit que l'Estat assumirà un 20% del deute viu de la Generalitat, corresponent al FLA, i ha assenyalat que s'està treballant per "concretar el mecanisme" que permeti condonar part d'aquest deute. A més, el dirigent socialista ha anticipat que, a partir del gener, s'obrirà un debat amb la resta de comunitats autònomes per tractar aquesta qüestió. Més tard, Pere Aragonès, president de la Generalitat, ha afirmat que defensarà el referèndum a la propera reunió de la taula de diàleg, on està previst que tant ell com Sánchez hi participin, segons el republicà.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!