El president, Carles Puigdemont, ha replicat aquest vespre l'estratègia electoral que està utilitzant la socialista Susana Díaz d'atacar Catalunya per aconseguir vots. "Si no poden resistir la temptació i treure les seves grapes del damunt de Catalunya, si no poden reconèixer i respectar l’enorme esforç de Catalunya que beneficia el conjunt de l'Estat, que no es lamentin que dos milions de persones hàgim decidit donar-nos de baixa del seu Estat", ha advertit.

Puigdemont ha pronosticat que Catalunya serà un Estat independent "més aviat que tard" i "’l'endemà se'n lamentaran d'haver-la usat com l'ase dels cops". "Serà massa tard i no hi podran recórrer mai més com una màquina de fer vots", ha reblat.

El president, que ha reservat la seva resposta a Díaz per al míting que Convergència ha celebrat aquest vespre a la Seu d'Urgell (Alt Urgell), ha atribuït els atacs de la presidenta andalusa, a la qual no ha citat directament, a la crisi que pateixen els grans partits espanyols, que fa que acabi rebent un tercer.

També el candidat, Francesc Homs, ha dedicat unes paraules a la presidenta andalusa, a la qual ha atribuït “unes exclamacions, uns esglais molt sorprenents”. Homs ha recordat que aquest matí havia demanat a Díaz que moderés el discurs i ha assegurat que això ha provocat “impacte” en la presidenta. “No pateixis Susana no cal que et moderis. Veuràs quan siguem al Congrés i vegis de què van els nostres vots a preu d’or”, ha reblat.

Un país que es defensa

La polèmica provocada per les paraules de Díaz ha donat peu a un contundent discurs d'autoafirmació de Puigdemont. El president ha advertit que Catalunya és un país que s'estima, es defensa i es fa respectar quan l’ataquen. “Encara que han intentat humiliar-nos, vèncer-nos, trepitjar-nos, aquest país no serà vençut, es resisteix que el condemnin a la decadència”, ha assegurat.

Segons el president, Catalunya reacciona quan ataquen la seva cultura, la llengua, la cohesió social, quan estan en joc els drets socials, o quan algú juga amb el model econòmic i banalitza els incompliments -per exemple en infraestructures- o es pretén qüestionar el model social català.

“Defensar-nos, fer-nos respectar, és el que haurem de fer en els pròxims mesos”, ha subratllat. En aquest sentit, ha advertit que el 27-S no es va acabar la feina, i Catalunya “es caracteritza per acabar les coses que comença”, amb una voluntat que, segons ell, es remunta a fa molts anys, el 12 de setembre de 1714, “quan la gent d’aquest país va decidir que no es rendia”.

Dolgut amb ERC

Homs ha volgut també replicar el candidat d’ERC, Gabriel Rufián, tot demanat que ningú interpretés les seves paraules com una carregada contra el republicà, sinó com unes puntualitzacions. “Em deixaria tallar un dit abans de fer una carregada contra ERC”, ha ironitzat

Això no obstant, a partir d’aquí Homs ha enfilat un reguitzell de retrets. Per exemple, contra el fet que Rufián qualifiqués de "discrepància" el vot de la CUP que va fer caure els pressupostos. “Hem de ser molt clars. L’error és dantesc, això no és una discrepància o una visió diferent”, ha reblat.

També ha retret que el candidat republicà advertís que no val per a res que els independentistes intentin guanyar-se entre ells, després que quan CDC va proposar anar plegats al Congrés, ERC ho va rebutjar. “Si no val per a res, per què ahir Junqueras deia que havia de guanyar Esquerra? Que s’aclareixin!”, ha reclamant.

Que guanyi el país

Però on el candidat s’ha declarat més “dolgut”, ha estat amb la crida a la generositat i pragmatisme que els republicans han dirigit a CDC i la CUP. “No m’hi puc emprenyar però estic dolgut. Demanar a CDC generositat després que Mas va plegar; després que Puigdemont a corre-cuita va haver de deixar l’Ajuntament de Girona quan no ho tenia previst; després que a la ciutat de Girona [ERC] no ha ajudat i han hagut de pactar amb el partit socialista, després de totes aquestes decisions i moltes més que ha pres la gent de CDC.”.

“Si ERC vol guanyar, que guanyi, nosaltres volem que guanyi el país i que aquest procés tiri endavant i ara està en un atzucac i hem d'explicar com ha passat”, ha reblat.