El president a l’exili i eurodiputat, Carles Puigdemont, ha recordat que aquest diumenge se celebren deu anys de la sentència del Tribunal Constitucional que va retallar l’Estat d’Autonomia aprovat l’any 2006.

La sentència va suposar l’inici del procés sobiranista, amb la celebració el 10 de juliol del 2010 d'una manifestació de rebuig a la decisió del Tribunal Constitucional que va esdevenir la primera de les grans manifestacions dels darrers anys que han comportat un augment mai vist de l’independentisme.

capcalera manifestacio 10 juliol 2010 acn

Capçalera de la manifestació del 10 de juliol del 2010 de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut / ACN

En un tuit, Puigdemont recorda que la sentència contra l’Estatut va ser, de fet, “contra el Parlament, contra les Corts, contra el referèndum”, ja que el text va ser aprovat tant pel Parlament de Catalunya com pel Congrés dels Diputats, a més de ser referendat per la ciutadania catalana amb un resultat aclaparador a favor del nou Estatut en el referèndum realitzat el 18 de juny del 2006.

A més, l’eurodiputat assenyala que la sentència es va fer “en nom de la Constitució que s’acabaven de carregar”, en el sentit que la mateixa Constitució havia quedat tocada per la mateixa sentència, ja que qüestionava una decisió lliure i democràtica presa per les institucions i els ciutadans.

Deu anys després, l’Estat no ha fet cap rectificació, ni ha demanat excuses, ni ha fet cap autocrítica”, continua Puigdemont, que assenyala d’aquesta manera com en tot aquest temps i malgrat l’augment de l’independentisme, des de l’Estat espanyol no ha arribat cap proposta ferma per resoldre l’encaix de Catalunya a Espanya, ni tant sols hi ha hagut rectificacions, excuses o autocrítiques.

Al contrari”, rebla Carles Puigdemont, apuntant que l’Estat espanyol no només ha fet cap gest per reconduir la situació, sinó que ha maniobrat en contra dels anhels del poble català, expressats en aquell Estatut.