El revés del Consell d'Estat al Govern espanyol s'ha fet sentir. I moltes mirades han apuntat cap a la mateixa persona, cap a la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría, que aquest dijous al migdia ha anunciat les mesures per impugnar el debat d'investidura de Carles Puigdemont. El primer ha estat el mateix candidat a la investidura, que n'ha exigit la dimissió.

"La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha de dimitir immediatament pel frau de llei que pretenia orquestrar", ha escrit Puigdemont en un missatge al seu compte de Twitter.

Exactament en els mateixos termes s'ha pronunciat la portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, en una piulada.

També el diputat de JuntsxCat Jordi Sànchez ha defensat la separació de poders des del seu Twitter.

Concretament, el Consell d'Estat, la màxima institució consultiva de la judicatura espanyola, ha dictaminat que "no hi ha fonaments per a la impugnació" de la candidatura de Carles Puigdemont a la investidura com a president de la Generalitat. El veredicte no és vinculant, però deixa en evidència l'estratègia de Rajoy, que volia portar la investidura al Tribunal Constitucional abans que se celebrés el ple.

Els membres del Consell d'Estat s'han reunit aquesta tarda a les 16h, durant dues hores i mitja, després que el Govern espanyol en presentés la petició, per veure el dictamen que ha fet la secció primera presidida per Landelino Lavilla.