El president a l'exili Carles Puigdemont i els diputats de JxCat empresonats, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, han sol·licitat a la Mesa del Parlament que els aboni les pagues per desplaçaments que perceben els diputats.

Ho han fet a través d'un escrit registrat per JxCat i en què es manifesta que a Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull "no se'ls ha fet efectius part dels drets econòmics previstos en l'article 12 del reglament" del Parlament.

Aquest article especifica que els diputats "tenen dret a una assignació fixa i poden rebre també assignacions variables, totes elles a càrrec del pressupost del Parlament i amb caràcter d'indemnització per a l'exercici de les seves funcions".

L'escrit de JxCat defensa que, segons aquest article, els diputats de JxCat a l'estranger o a la presó "tenen dret a percebre una indemnització per a l'exercici de les seves funcions parlamentàries, que varia en funció de la distància entre la seva residència habitual i la seu del Parlament amb l'objectiu de sufragar les despeses derivades de la seva activitat com a diputats".

Puigdemont, Sànchez, Rull i Turull no poden desplaçar-se actualment al Parlament perquè es troben a l'exili o a la presó: Puigdemont i Sànchez no ho han fet cap vegada aquesta legislatura i Turull i Rull ho van fer durant diverses setmanes abans de ser empresonats.

Però JxCat defensa en el seu escrit que aquests diputats "mantenen, malgrat la seva situació excepcional, tots els seus drets com a diputats i la plena facultat d'exercir el vot per delegació" després que la Mesa ho autoritzés els dies 26 de març i 4 d'abril.

Sànchez, Turull i Rull han sol·licitat diverses vegades sortir de la presó per participar en els plens --Sànchez i Turull també per ser investits--, però les seves peticions han estat sempre rebutjades pel jutge.

"Els diputats afectats es troben en unes circumstàncies extraordinàries i res justifica que no se'ls pagui, tenint en compte el caràcter indemnitzatori i la manca de norma o acord que ho exclogui", reivindica JxCat en el seu escrit, signat pel portaveu, Albert Batet.

I afegeix que hi ha hagut casos de diputats que s'han absentat de l'activitat parlamentària per motius "de malaltia" i mai no se'ls ha retirat les pagues per desplaçaments.

Segons el parer de JxCat, això suposa una diferenciació entre diputats i "una discriminació" cap a Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull.

Per tot això, JxCat sol·licita que la Mesa "reconegui el dret dels diputats a percebre aquest concepte indemnitzatori i es faci efectiu pel període en el qual no se'ls ha efectuat el pagament".