El president en funcions, Carles Puigdemont, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, han tancat un acord per iniciar la legislatura amb una configuració de la Mesa del Parlament que tindrà majoria independentista i la investidura del líder de JuntsXCat.

Segons ha pogut confirmar El Nacional, Puigdemont i Rovira han arribat a aquesta entesa en un sopar aquest dimarts a Brussel·les. Amb tot, els republicans han destacat que encara no s'ha tancat la fórmula com es concretarà la investidura.

La reunió s'ha celebrat hores després que els negociadors de JuntsXCat i ERC hagin celebrat diferents trobades a Barcelona també amb la CUP i amb els comuns per abordar la composició de la Mesa.

Dimecres passat, en la primera trobada a Brussel·les que els republicans van mantenir amb JuntsXCat, el president ja va deixar clara la seva voluntat d'agilitzar el pacte per tal que la investidura es pugui dur a terme en primera volta i sense forçar els terminis, a finals d'aquest gener.

No d'ERC al bloqueig

En la conversa d'ahir, no obstant, Puigdemont hauria plantejat la possibilitat de bloquejar el ple de constitució del Parlament amb l'absència dels diputats independentistes per impedir-ne la celebració. La sessió constitutiva se celebrarà el proper 17 de gener després que va fixar la data el president espanyol, Mariano Rajoy, en aplicació de l'autoritat que ha assumit amb el 155. No obstant, els republicans haurien rebutjat la idea.

El repartiment per a la composició de la Mesa, que ja es va concretar la setmana passada, fixa dos representants per a JuntsXCat, dos per a ERC, dos per a Ciutadans i un per al PSC. La concreció quedava pendent, però, de la decisió final de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, sobre la seva disposició a repetir o no en el càrrec, atès que correspon als republicans la màxima responsabilitat de la Cambra.

Videoconferència o delegació

Continua sent una incògnita si es podrà efectuar la investidura de manera telemàtica, ja que Puigdemont seria detingut en cas de trepitjar territori espanyol. En aquest sentit, les opcions proposades pel mateix president en funcions serien fer el discurs d'investidura per videoconferència o que en delegés la lectura a un dels diputats presents. Els republicans han deixat clar, però, que no tenen intenció de forçar el reglament de la Cambra.

El pacte entre el president en funcions i Rovira arriba l'endemà de moviments importants a tots dos partits: el conseller en funcions Carles Mundó va deixar l'acta de diputat al Parlament, mentre que l'excap de l'Executiu Artur Mas va tornar a fer un “pas al costat” i va presentar la renúncia a la presidència del PDeCAT.