L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha descrit aquest dimarts la seva renúncia a la presidència del PDeCAT com un nou pas al costat, just dos anys després del que va protagonitzar cedint la investidura el gener del 2016 a Carles Puigdemont. Aquest cop, segons ha explicat, la decisió obeeix a la voluntat d'aprofitar l'inesperat impuls que JuntsxCat ha aportat al projecte del PDeCAT i per poder dedicar més temps als casos judicials que té pendents en relació al 9-N i el 21-D. En cap cas, ha insistit, no respon a cap diferència amb l'estratègia de Puigdemont sobre la posada en marxa de la nova legislatura. "El president Puigdemont ha de prendre les seves decisions i siguin les que siguin jo les respectaré", ha assegurat a més d'insistir que, tot i la seva renúncia, no es retira de la política.

"Faig un altre pas al costat", ha sintetitzat, tant bon punt ha pres la paraula a la sala de premsa del PDeCAT atapeïda, enmig una gran expectació mediàtica i amb els màxims dirigents del partit seguint la intervenció des de les dues primeres files.

"No és una decisió que impliqui cap missatge a ningú i menys al president Puigdemont", ha assegurat en relació a les informacions publicades que apuntarien el seu parer contrari a unes noves eleccions si la investidura del polític gironí no és possible. En aquest sentit, ha afirmat que en dos anys mai ha mostrat cap mena de discrepància pública amb el president i "avui encara menys". 

Impuls del projecte

Mas ha explicat en cartes a la coordinadora del partit, Marta Pascal, i a la militància, les dues raons de la seva dimissió com a president del partit. La primera, de caràcter més polític, és el resultat que va obtenir JuntsxCat el 21-D, amb una fórmula que va més enllà de les expectatives que tenia el PDeCAT, i que ha atribuït a la "bona feina" feta per la base de la formació al territori i a la qual s'hi han sumat persones que no venen del partit i que es van afegir a la candidatura encapçalada per Puigdemont.

"Va ser una fórmula electoral que va néixer a Bèlgica en una visita que vam fer un dissabte i que va ser convinguda amb el president. No va ser una fórmula imposada", ha explicat per desactivar qualsevol sospita d'enfrontament amb Puigdemont.

A parer de l'expresident aquest resultat obre una oportunitat al PDeCAT per aconseguir "un punt d'acceleració", davant del qual no vol ser "un fre" sinó facilitar-ne l'expansió. "Aquesta nova fase requereix nous lideratges i deixar espais lliures perquè determinades persones puguin encapçalar el projecte de cara al futur", ha explicat assegurant que és el mateix argument que el va portar a fer el pas al costat a la presidència de la Generalitat.

A parer seu, el resultat de JuntsxCat torna a posar el que representa CDC en primera línia, i la millor manera de contribuir a aquest impuls és deixar espai lliure perquè apareguin nous lideratges. "El projecte és més important que qualsevol persona", ha insistit.

Calendari judicial

La segona raó és el calendari judicial que ha d'afrontar en els propers mesos, arran la condemna d'inhabilitació que se li va imposar el 9-N -ara pendent de ratificació pel Suprem-, que en cas de confirmar-se portarà a la seva inhabilitació per a l'exercici de càrrecs públics, així com el cas obert pel Tribunal de Comptes que s'haurà de jutjar en els propers mesos. A més, avui ha rebut una notificació que l'inclou en la causa ampliada pels fets de l'1-O oberta al Tribunal Suprem.

Ha assegurat que tot plegat assenyala un "camí complex", que fa mesos que té pensat aquest pas i que abans de l'1-O ho va parlar amb el president Puigdemont, amb Pascal, i amb persones del seu entorn. "No és una decisió precipitada de l'últim moment, la porto meditant llargament i la vull materialitzar ara que comença un curs decisiu", ha explicat.

No es retira de la política

Mas ha assegurat que no es retira de la política —"segueixo molt implicat", ha dit—. "La vida és molt llarga no se sap el que pot passar", ha afegit. En ser interrogat en francés ha reiterat que segueix a disposició per explicar al món les raons de l'aspiració de Catalunya a un Estat independent.

"Primer és el país, després ve el partit i després la persona", ha sintetitzat a més d'assegurar que "en cap cas s'ha d'interpretar com un allunyament del projecte polític". 

L'expresident ha deslligat també el gest de la sentència del cas Palau, que es farà pública la setmana vinent. "CDC va pagar un preu molt alt i va desaparèixer, encara que no hi hagués sentència ferma", ha assegurat en resposta a aquest cas que, segons ha recordat, personalment no li ha comportat cap mena d'implicació judicial, tot i que ha admès responsabilitat en relació a la confiança dipositada en determinades persones.