El diputat electe i conseller en funcions de Justícia, Carles Mundó, renuncia a l’acta i el seu escó al Parlament, aconseguits a les darreres eleccions del 21-D en concórrer com a número cinc de la llista d’ERC per Barcelona. En declaracions a l’ACN, Mundó ha assegurat que la decisió implica el seu retorn a l’advocacia que exercia abans d’aterrar a la vida política. Aquesta renúncia no implica, però, desvincular-se del seu partit, ERC, amb el qual afirma que seguirà mantenint un ferm “compromís”. Mundó emmarca la decisió en un àmbit de motius estrictament “personals”, i la seva renúncia provocarà que Gerard Gómez del Moral torni al Parlament com a diputat d’Esquerra Republicana.

Carles Mundó va formar part del Govern de Carles Puigdemont com a conseller de Justícia i va ser cridat a declarar davant l’Audiència Nacional, que va decretar el seu empresonament de forma preventiva a Estremera, compartint cel·la amb el líder del seu partit, Oriol Junqueras. Mundó, però, va formar part també del gruix de consellers que, després de tornar a declarar davant el Tribunal Suprem, va poder sortir de la presó sota fiança el passat 4 de desembre. 

Després de participar activament en la campanya electoral del 21-D com a candidat per ERC i aconseguir la seva acta de diputat, ara renuncia a l’escó i deixa pas a altres persones de la llista. “Després d’una etapa intensa en la política institucional, he decidit tornar a la vida professional, a exercir d’advocat, que és el que he fet sempre”, ha dit en declaracions a l’ACN, tot afegint que té previst “reincorporar-se properament” a aquesta activitat. 

“De fet, la política ha estat per a mi un parèntesi a la vida professional i el que tinc és només paraules d’agraïment per a totes les persones que han confiat en mi per les tasques que he desenvolupat, així com també per a la ciutadania que ha confiat en mi. Continuaré amb un compromís absolut amb el país, com sempre, però ara des d’altres àmbits”, ha explicat en anunciar la renúncia a l’acta i a la vida parlamentària. 

Mundó, però, no deixarà d’estar vinculat a Esquerra Republicana, i assegura que el partit coneix i respecta la seva determinació. “Aquesta és una decisió absolutament compartida amb ERC, a qui només puc agrair la confiança. El meu compromís continua sent amb ERC”, ha sentenciat. 

ERC agraeix la "dedicació i compromís amb el país" de Mundó

La formació indica que respecten la decisió que el conseller en funcions ja havia comunicat a la secretaria general, Marta Rovira, al mateix temps que celebren que tingui interès a seguir vinculat al partit. "No renunciarem al seu talent i la seva experiència, ni el partit ni el país no s'ho poden permetre", ha manifestat Rovira al respecte. "Sempre podrem comptar amb ell, el seu compromís està fora de qualsevol dubte, i segur que el seu exercici privat serà tan íntegre, solvent i reeixit com ho ha estat el seu servei públic", ha matisat.

ERC ha descrit Mundó com "una peça fonamental del Govern de la Generalitat", destaquen la seva tasca en el tancament de la presó Model i la creació, conjuntament amb els consellers Romeva i Comín, del llargament esperat programa d'identificació genètica de desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme.

Credencials de Puigdemont i Junqueras

La candidatura de Junts per Catalunya (JxCat) ha registrat aquest dimarts al Parlament les credencials de tots els seus diputats electes, la del president Carles Puigdemont inclosa, excepte la dels consellers Lluís Puig i Clara Ponsatí, exiliats a Brussel·les. Això no vol dir, però, que hagin renunciat a l'acta de parlamentaris, segons han manifestat a El Nacional fonts de JxCat.

També ha tramitat les seves credencials com a diputat el vicepresident, Oriol Junqueras, empresonat a Estremera, tal i com ja van fer la setmana passada el conseller d'Interior, Joaquim Forn, reclòs al mateix centre penitenciari madrileny,  i el número dos de JxCAT Jordi Sànchez, en presó a Soto del Real. El conseller de Sanitat en funcions, el republicà Toni Comín, exiliat a Brussel·les, també s'hauria acreditat, segons fonts d'ERC que cita Europa Press.