Nova cimera dels partits independentistes a Ginebra. El president a l'exili, Carles Puigdemont, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, han presidit una trobada a la ciutat suïssa de membres dels grups parlamentaris de JxCAT i ERC, així com de la CUP i les entitats sobiranistes, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium, segons han confirmat a ElNacional.cat fonts coneixedores de la reunió. També hi ha estat el president Quim Torra, cosa que, en un principi, es va declinar confirmar.

La cita, que s'ha celebrat aquest divendres, està envoltada del màxim hermetisme oficial i respon a la voluntat dels diferents actors de l'independentisme d'arribar amb una resposta conjunta estructurada a l'imminent inici del curs polític. I, sobretot, sobre l'estratègia a seguir davant la sentència de l'1-O, que, segons sembla, el Tribunal Suprem farà pública a l'octubre.

La nova reunió de dirigents independentistes a la ciutat helvètica és continuació de la celebrada la primera setmana de juliol. En aquella ocasió també hi van participar el president Quim Torra i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, qui aquesta vegada no hi ha assistit, segons les fonts consultades per aquest diari. A Ginebra, a més de Marta Rovira, també hi ha exiliada l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel, qui ha participat a la trobada igual com la regidora de JxCAT Elsa Artadi, segons l'ACN. 

Torra oferirà el proper 5 de setembre a Madrid una conferència a la qual es dona màxim relleu i que és continuació, a la vegada, de la que va protagonitzar a Prada de Conflent el 23 d'agost passat, en la qual va advocar per mantenir la "confrontació democràtica" amb l'Estat. El president de la Generalitat exposarà la seva estratègia a Madrid dos dies després que el president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, detalli la seva oferta als partits per redreçar la seva investidura després del fracàs del juliol, i sense que es descartin noves eleccions a l'Estat. A la vegada, els parlamentaris de JxCat es reuniran amb Puigdemont i Torra els dies 3 i 4 a Brussel·les per definir la seva pròpia estratègia. 

I tot plegat es produeix en vigílies de la Diada de l'Onze de Setembre, la qual es presenta com un nou repte de mobilització per a l'independentisme en un clima enrarit per les diferències sobre l'estratègia a seguir i d'evident falta d'unitat entre JxCat, ERC, la CUP i les entitats sobiranistes. La necessitat o no de convocar noves eleccions al Parlament com a resposta a la sentència del TC o el debat sobre la unilateralitat i el grau de confrontació amb l'Estat són els eixos sobre els quals pivota ara mateix el desacord, especialment entre JxCat i ERC. 

La reunió de Ginebra coincideix amb un moment d'increment de les inscripcions al Consell per la República, que presideix Puigdemont i té la seva seu a la Casa de la República de Waterloo. La que es coneix com a Mesa de Ginebra té un funcionament paral·lel a aquell organisme. Mentre del Consell en formen part partits com JxCat, ERC i Poble Lliure -integrant de la CUP- i personalitats a títol individual, la Mesa de Ginebra està integrada per membres dels grups parlamentaris independentistes.