Els presidents Carles Puigdemont i Quim Torra, el vicepresident Pere Aragonès, així com representants dels partits i entitats independentistes, han celebrat en les últimes hores una cimera a Ginebra, Suïssa, en la qual han abordat l'estratègia a seguir fins a la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O, segons ha confirmat ElNacional.cat en fonts coneixedores de la trobada.

A la cita, avançada per La República, hi han participat, a més de Puigdemont, Torra i Aragonès, membres de JxCat, com el portaveu al Parlament Albert Batet; ERC, entre els quals la secretària general del partit, Marta Rovira, exiliada a la ciutat helvètica com Anna Gabriel, exdiputada de la CUP, que també hi ha assistit, l'ANC i Òmnium.

La cimera estava prevista des de fa dies i la seva celebració, per tant, no ha estat motivada per la crisi oberta entre ERC i JxCat arran del pacte dels postconvergents amb el PSC a la Diputació de Barcelona, anunciat aquest divendres. Segons les fonts, aquest tema no s'ha abordat en les converses, que s'han centrat especialment en la qüestió de la sentència del Suprem contra els líders independentistes i la voluntat de refer un cert full de ruta comú per fer-hi front.

El clima de la reunió ha estat correcte i la trobada pot haver ajudat a tancar algunes ferides, asseguren les fonts. En tot cas, la cimera ha coincidit amb l'enèsim episodi de mala maror entre els socis de Govern. ERC ha advertit que el pacte de la Diputació, que impedirà accedir a la presidència de l'ens provincial barceloní als republicans, "tindrà conseqüències".

La situació ha obert una esquerda a l'Executiu i ha desfermat les crítiques de les entitats sobiranistes per la falta d'unitat i els acords amb el PSC, arrenglerat amb el bloc del 155.

Revertir tots els pactes

El president Puigdemont ha evitat pronunciar-se públicament sobre el controvertit pacte de la Diputació, que JxCat equipara als acords d'ERC amb el PSC en una trentena de municipis en contra dels postconvergents -entre els quals els de Sant Cugat del Vallès o Figueres-. Això no obstant, ha repiulat un tuit de Batet, en el qual aposta per "revertir" tots els pactes assolits pels partits independentistes amb les formacions que han avalat el 155.