El president del Consell de la República, Carles Puigdemont, s'ha reunit aquest divendres amb diversos empresaris per impulsar la Identitat Digital Republicana (IDR), que vol ser una alternativa al document d'identitat espanyol. A la reunió hi han participat David Ayats, director general de Parlem Empreses; Jordi Roset, propietari de Petrolis Independents, i Leo Martínez, adjunt a la direcció general de Mutuacat. La trobada s'ha celebrat als Banys d'Arles (Vallespir, Catalunya Nord), i també hi ha assistit la batllessa de la localitat, Marie Costa, que ha fet d'amfitriona cedint una sala municipal.

Segons el Consell de la República, la trobada ha reforçat les relacions amb el món de l'empresa de Catalunya compromès amb el país i la llengua. "La reunió també serveix per donar un nou impuls a la Identitat Digital Republicana perquè més empreses se sumin a fer-la servir per a relacionar-se amb els seus clients o per oferir serveis determinats", ha afegit.

Puigdemont ha reivindicat en aquest sentit la importància que té el món econòmic. "El món de l'empresa és com el de la política, la unió fa la força. És una màxima emprada en moltes cultures i en molts idiomes. La divisió és la victòria de l'enemic. Cap model empresarial d'èxit s'ha construït amb la desunió. Per això, des del Consell treballem a consciència per la unitat que ens porti a la victòria. Una consonància en tots els àmbits de la societat, també en el teixit empresarial del país, que és cabdal", ha apuntat.

5 ajuntaments ja l'usen

El Consell ha iniciat un procés per validar la IDR per a tots els 103.000 registrats que té. Segons el Consell, aquest procés converteix la IDR en única, intransferible, fiable i segura. L'entitat ha impulsat dues vies per a la verificació: per una banda, mitjançant el document amb el qual es va registrar la persona (DNI o passaport, per exemple); per una altra, mitjançant un sistema de doble verificació que s'inspira en el "sistema anglosaxó". En el segon cas, seran dues persones verificades i membres del Consell de la República les que hauran de validar la verificació de la tercera persona mitjançant la comprovació que les dades són correctes — nom, cognoms, fotografia, edat i document d'identitat amb el qual es va registrar. Actualment ja són 5 els ajuntaments que han començat accions per a fer servir aquest carnet d'identitat amb la ciutadania: Sant Pol de Mar, Arbúcies, Amer, Sant Feliu de Pallerols i Torres de Segre. El Consell n'anunciarà de nous aviat, segons ha indicat.