El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha retret a l'alt representant diplomàtic de la UE, Jose Borrell, i també a la Comissió Europea, passivitat amb Qatar, i ha advertit que "això sempre té un preu". Puigdemont s'ha referit també a la gestió del comissari europeu de migracions, Margaritis Schinás. "Ahir vaig advertir al Parlament Europeu que l'Europa "Qatar friendly", amb el comissari Schinás fent reverències al règim, obria la porta a la corrupció. Això sempre té un preu. I Josep Borrell i la Comissió Europea ho saben. La democràcia europea està amenaçada des de dins", ha indicat.

Puigdemont3
Puigdemont Twitter

Puigdemont ha fet les declaracions després que l'advocat de la fins ara vicepresidenta del Parlament Europeu Eva Kaili, Michalis Dimitrakopoulos, ha afirmat que quan aquesta va anar a Qatar, on va celebrar diverses entrevistes, seguia un pla que havien engegat el 2019 l'alt representant de la diplomàtica europea, Josep Borrell, i també la comissària d'Afers Exteriors Ylva Johansson, per cooperar amb aquest país àrab i amb Kuwait i Oman, segons informa Euractiv.

En les declaracions al canal de televisió grega MEGA, l'advocat també ha implicat l'actual presidenta del Parlament europeu, Roberta Metsola, i assegura que Kaili seguia ordres d'ella en els seus viatges. "El que l'opinió pública ha de saber és que Qatar no va necessitar subornar la senyora Kaili perquè ella va anar a Qatar com a representant del Parlament Europeu, i els discursos i les entrevistes que va fer van ser després d'un acord i una ordre de la presidenta Roberta Metsola", afirma Dimitrakopoulos. "Metsola també va enviar amb ella un funcionari de la UE, Roberto Bendini, per observar totes les reunions que faria la senyora Kaili", ha afegit.

Segons Euractiv, en canvi, l'oficina de Metsola ha informat que la presidenta va donar instruccions sobre com representar la posició de la institució i "res més", en al·lusió al fet que no va participar en cap operació concreta. L'oficina ha apuntat que els vicepresidents tenen àrees geogràfiques on representen el Parlament Europeu com a part de les seves funcions i responsabilitats. “La distribució de la feina dels vicepresidents es va acordar a l'inici del mandat. En el cas d'aquest membre [Kaili], va ser el Pròxim Orient”, ha afegit.

Mentrestant, la policia belga ha fet públics els diners que ha confiscat als dirigents de l'eurogrup socialista detinguts, i també les bosses de paper, de tela, maletins o maletes de viatge on estaven dipositats. "En el marc de l'expedient de la Fiscalia Federal de sospites de corrupció, adreçat a persones actives al Parlament Europeu, la Policia Judicial Federal ha requisat prop d'1,5 milions d'euros durant els escorcolls realitzats a la regió de Brussel·les", ha informat.