El president Puigdemont ha carregat contra el ministre de l'Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, per no haver investigat tortures greus, motiu pel qual ha estat condemnat pel Tribunal Europeu dels Drets Humans. Així s'ha manifestat en una piulada en anglès en la que no s'ha mostrat gens sorprès pel fet que el govern espanyol hagi decidit atorgar una medalla, la distinció més alta que es pot donar en vida, i concedir una pensió a un agent de policia condemnat per tortures. 

tuit puigdemont marlaska

"El govern espanyol premia amb una medalla i concedeix una pensió a un policia condemnat per tortures. Normal: el ministre espanyol d'Interior va ser el jutge responsable de diverses sentències del TDEH contra Espanya per no haver investigat casos seriosos de tortures", ha denunciat Puigdemont a les xarxes. 

Indultat per Aznar 

Tal com ha avançat ElDiario.es, Interior ha concedit la Medalla de Plata al Mèrit Policial al comissari principal Héctor Moreno García, cap superior de Cantàbria amb motiu de la seva jubilació el passat mes de setembre. Moreno va ser condemnat per tortures i posteriorment indultat pel govern de José María Aznar. Aquest reconeixement representa la distinció més alta en vida que un policia nacional pot rebre i suposa al mateix temps un increment de la seva pensió del 15% de manera mensual i vitalícia.

Agressions a ciutadans 

Els fets es remunten al 29 d'abril de 1982, a Madrid. Segons la sentència dictada el 1994, set agents van detenir diverses persones "sense cap motiu". Un dels policies va colpejar un dels ciutadans amb una pistola i després, amb Moreno García, van refregar-li el cap contra uns cubells de brossa, i el van introduir en el vehicle policial. Una altra de les víctimes va ser colpejada repetidament contra la porta del cotxe patrulla. Segons recull en la decisió judicial, els agents cridaven "canalles i fills de puta" als detinguts.

Els policies implicats, entre els quals Moreno García, va ser condemnat més d'una dècada després a 48 anys d'inhabilitació i a cinc mesos i mig d'arrasament per tortures i detenció il·legal. El 1998, quatre anys després, Aznar va commutar la pena i va establir una suspensió de sis mesos i un dia. 

Polèmica decisió 

Ara, Interior el condecora amb una ordre signada pel ministre Marlaska, juntament amb altres tres policies. Aquesta polèmica decisió ha portat cua, i la Confederació Espanyola de Policia ja ha presentat una demanada davant el Jutjat Central Contenciós-Administratiu. Jupol seguirà els seus passos els dies vinents. Aquestes concessions de medalles pensionades, especialment quan s'assignen a comandaments que no posen en risc la seva vida, acostuma a generar controvèrsia, i ara, aquesta s'ha intensificat. 

A la imatge principal, el ministre Marlaska en roda de premsa / ACN