L'eurodiputada Clara Ponsatí ha deixat en evidència els expresidents espanyols José María Aznar i Felipe González i "els seus amiguets als consells d'administració" del mercat espanyol d'energia, en una intervenció davant el Parlament europeu, on ha criticat l'alça desmesurada de preus de la llum a Espanya.

"L'escalada rampant dels preus de l'energia és una amenaça directa per a l'estabilitat de la UE. Arriba l'hivern i la pobresa energètica s'escamparà arreu aviat. El problema és especialment agut a Espanya, on ara la dependència del gas es combina amb l'immens poder polític de l'oligopoli energètic. Amb Aznar, González i els seus amiguets que seuen als consells d'administració del mercat espanyol de l'energia, és un exemple de manual de captura reguladora", ha denunciat.

 

Segons Ponsatí, la lliçó que dona Espanya respecte a l'energia és la "d'allò que no s'ha de fer". "S'hi inclouen iniciatives grotesques com posar impostos a l'autoconsum de famílies i pimes", ha lamentat. La consellera cessada pel 155 ha advertit que els populistes s'estan aprofitant d'aquesta emergència "com una oportunitat per soscavar el progrés cap a la transició verda". "Però el Green Deal  (Acord Verd) és l'única via cap a una energia més barata i per combatre el canvi climàtic". "La Comissió ha de fer molt més. Cal ser molt més actiu en matèria de transparència; els consumidors han de poder entendre més fàcilment les factures d'energia, per tal que la societat no associï l'augment de preus amb la transició verda. Cal més acció en matèria d'eficiència energètica. I s'ha d'acabar amb la tolerància a les portes giratòries", ha subratllat.

Mentrestant es tornen a encadenar rècords en el preu de la llum al mercat majorista espanyol, amb una pujada del preu mai vista fins ara. En només 24 hores el preu ha pujat 60 euros, escalant fins als 288,53 euros, un preu que bat tots els rècords registrats fins ara, posicionant-se fins i tot un 26% per sobre de l'últim preu més alt fins ara, el d'aquest dimecres, de 228,59 euros.

Octubre nefast

 

De fet, l'escalada de preus a Espanya és tal que en els set dies d'octubre, ja s'han registrat els quatre dies més cars de la sèrie històrica i la situació és encara més preocupant si tenim en compte que venim d'un setembre on es va marcar el preu mitjà rècord. I la mirada al futur no augura una rebaixa de preus, tot el contrari, ja que la tendència segueix a l'alça i no sembla que la situació hagi de variar massa en els pròxims mesos.

Respecte a fa una setmana, aquest dijous el preu pujarà un 52%, però la comparació que més mal fa és amb el preu de fa un any quan el preu era de 43 euros el MWh, per tant vol dir que el preu de demà serà set vegades més car, que equival a un 570% més car.

Si mirem quin serà el preu de cada hora del dia, demà el més car superarà de llarg els 300 euros entre les vuit i les nou de la nit quan pagarem 319,03 euros el MWh, mentre que el més baix serà entre les quatre i les cinc de la matinada quan la llum costarà 249 euros el MWh. Cal apuntar que el preu més baix de demà superarà, amb escreix, el preu màxim mitjà marcat fins ara que és el d'avui.