Fernando Grande-Marlaska ha creat una nova norma d'uniformitat per la Guàrdia Civil, que obligaria els agents a eliminar els tatuatges que puguin ser visibles portant el seu uniforme, amb algunes excepcions. Així, no estaran permesos els tatuatges a mans, cap o coll, "sigui quin sigui el motiu o l'expressió que reflecteixin". En canvi, els tatuatges a braços i cames visibles amb l'uniforme d'ús general escapen d'aquesta nova normativa. Curiosament, Marlaska porta un tatuatge tribal en forma de polsera al seu canell. Ell, no se l’hauria d’esborrar. 

ministro marlaska manifestacion tatuaje

El ministre Marlaska a la manifestació de l'Orgull LGTBI es cobreix el seu tatuatge al conell amb diferents polseres / Europa Press 

El consell d'estat encara ha d'oferir el seu dictamen sobre aquesta normativa, però en cas que sigui aprovat, la principal associació d'aquest cos, l'Associació Unificada de la Guàrdia Civil (AUGC)  té previst portar el ministre d'Interior davant la Justícia per la seva decisió. Segons recull OKDIARIO, els serveis jurídics d'aquesta entitat reconeixen que "si el Reial decret que es publiqui al BOE obliga els companys a sotmetre's a una intervenció per esborrar-se el tatuatge, recorrerem". 

Làser o dermoabrasió 

A banda dels tatuatges a coll, mans i cap, també estaran prohibits els gravats que incloguin expressions o imatges "contràries als valors constitucionals, autoritats o virtuts militars", així com les marques que contenguin "motius obscens o incitin a discriminacions de caràcter sexual, racial, ètnic, religiós o incitació a l'odi". Si s'aprova la normativa, els agents que ja estiguin tatuats tindran un any per eliminar les marques de la pell, a través de tècniques com el làser o la dermoabrasió, per la qual es llima la pell. Si no ho fan, pagant de la seva butxaca la intervenció, seran expulsats del cos. 

Segons es recull a OKDIARIO, el tatuatge tribal de Marlaska al canell va acompanyat del missatge "Sin pena ni miedo". Després de destituir al coronel Diego de Pérez de los Cobos, Cayetana Alvárez de Toledo va assegurar al ministre d'Interior que li feia "pena i por". Tot i que aquest tatuatge seria visible amb l'uniforme d'estiu del cos de la guàrdia civil, com també els situats a l'avantbraç, Marlaska no els inclou a la seva nova normativa. 

Regulació del pentinat 

El setembre de 2018, Interior va retirar l’esborrany de la norma que llavors ja incloïa la prohibició als guàrdia civil de portar tatuatges visibles. En aquell moment, els obligava a tapar-se'ls o eliminar-los a través d'intervencions en un termini de tres mesos que ara s'amplia un any. Aquell text també regulava el pentinat, impedint les rastes o els caps rapats, el bigoti o la barba. Tot plegat va provocar un gran xoc amb les associacions representatives del cos i el text va quedar aparcat. 

Ara, després d'anys posposant l'aprovació definitiva buscant un consens amb els afectats, la nova redacció endureix les condicions dels últims esborranys, obligant els agents a eliminar els tatuatges visibles. 

A la imatge principal, Marlaska en una sessió de control al Senat, amb el tatuatge cobert / Efe