Enmig de l'ofensiva judicial per atribuir a Tsunami Democràtica el delicte de terrorisme, el president Carles Puigdemont ha instat l'independentisme a obrir una nova etapa per passar de la resistència, a la proposta i a la confrontació, i fer-ho, a més, "amb moral de victòria" i superant la desunió que, segons ha reconegut, tant ha perjudicat el procés. Puigdemont ha intervingut davant de l'Assemblea Territorial del Consell de la República, que avui s'ha constituït després de la renovació dels seus membres, a la Torre del Bisbe d'Elna, i tot i que ha evitat referir-se a la causa oberta contra ell per terrorisme, sí que ha ironitzat que els jutges que veuen els casos contra els independentistes "sempre són els mateixos", en referència a Manuel García Castellón, instructor del cas Tsunami, i Joaquín Aguirre, de Volhov. Pel que fa a la llei d'amnistia, ha insistit que l'aprovació d'aquest text no acabarà amb la repressió.

Puigdemont ha dedicat la seva intervenció, de mitja hora i que ha estat precedida per una reunió de l'Assemblea Territorial a porta tancada, a instar el Consell a preparar-se pel que ha descrit com "la nova etapa". "Tots tenim clar i tenim certes ganes, que hem de passar de la resistència a la proposta i a la iniciativa; de la reacció a la represa", ha advertit, per la qual cosa ha assegurat que "calen eines, condicions i estratègia".

Ha expressat el desig de girar full a condicions negatives "imposades per la repressió però també autoimposades". "Hem de passar pàgina al negativisme i el derrotisme, a la desmobilització, i sobretot a la desunió, que és la mare de tots els mals que ens passen", ha advertit. Puigdemont ha pronosticat que des d'ara fins a l'estiu "han de passar coses" per la qual cosa el Consell ha de mirar de revertir aquests aspectes negatius, perquè disposa de les condicions, per diversitat territorial, pluralitat ideològica i capacitat de resistència.

Moral de victòria

El president ha emplaçat l'independentisme a un canvi de xip, sense deixar de ser "exigents, crítics i inconformistes". "Si us plau, deixem de lamentar-nos per les cantonades de l'independentisme, passem aquesta etapa de dol, i valorem allò que hem fet, que és molt. El que hem fet ha estat extraordinari, històric", ha assegurat en referència a l'1-O i a la resistència davant de "la potència repressora de l'Estat espanyol": "Nosaltres l'hem patit, però sobrevivim. Ho hem de viure amb orgull".

"Tenint totes les condicions en contra, amb totes les policies fabricant informes i tots els jutges disparant a matar, no ens han doblegat i no ens doblegaran mai. Per tant, aixequem el cap", ha insistit, tot assegurant que si no hi ha independentistes disposats, ho farà el Consell de la República. "Moral de victòria, per favor. Algú pensa que cap guerra es guanya amb moral de derrota? Per més colossal que sigui l'enemic", ha emplaçat.

Amnistia

En referència implícita a la llei d'amnistia que els partits independentistes negocien amb el PSOE, ha advertit que la repressió no ha acabat ni acabarà per més lleis que es facin, que la pulsió repressora de l'Estat espanyol "està més excitada que mai" i caldrà "confrontar". "Hem demostrat aquestes entranyes profundes de l'Estat espanyol, que són capaces saltar-se l'estat de dret sense problema. Aquesta confrontació de coses sagrades no la podem defugir", ha advertit, acusant l'Estat espanyol de posar per damunt de la llibertat i la justícia "el valor de la unitat de la pàtria". "Farem els sacrificis que faci falta per defensar aquesta idea", ha advertit Puigdemont.

Davant l'Assemblea ha retret que l'Estat no ha estat capaç de proposar al conjunt dels catalans un model social de justícia i llibertat, per la qual cosa, la confrontació és un deure al qual no es pot renunciar, així com la necessitat de "recosir i reajuntar" l'independentisme, perquè tots els independentistes tornin a parlar amb el mateix llenguatge des d'opinions diverses. "Tornem a parlar d'allò que ens ha portat a ser on som, cadascú amb la seva visió legítima, però apleguem una conversa compartida, perquè quan ho hem fet -ho hem fet poques vegades els catalans- però quan ho hem fet els resultats han estat extraordinaris", ha subratllat.

Pel que fa a l'estratègia, ha assenyalat la defensa del mandat del referèndum de l'1-O, la confrontació amb l'Estat i la creació de les condicions per fer possible la independència. En aquest sentit, ha recordat la manifestació a Perpinyà, fa quatre anys, en la qual va exposar el mot d'ordre Preparem-nos, que continua sent vigent.

Unilateralitat

"Mentre l'Estat espanyol es negui a respondre a la demanda democràtica del poble català —perquè el dret a l'autodeterminació és dret democràticament reconegut fins i tot a la Constitució d'alguns països de la UE— tenim el dret i el deure de preparar-nos per la unilateralitat", ha assegurat. Puigdemont, que ha recordat que el Parlament no s'ha desdit de la proclamació d'independència del 27 d'octubre del 2017, ha instat a dur aquesta declaració a la pràctica. "El dret a fer-ho de forma unilateral no ens el traurà ningú. Si algú tingués la pensada de dir renuncio a la unilateralitat, no pot fer-ho perquè el dret és del poble de Catalunya. Ningú pot parlar en nom del poble de Catalunya per dir que el poble de Catalunya renuncia a la unilateralitat", ha advertit.

Per tant, el Consell té l'eina i l'estratègia, segons Puigdemont. "És evident que ve una etapa nova i el Consell té l'obligació de liderar-la. I tot el que hem fet fins ara, ara pren tot el sentit del món. Ens preparàvem per arribar a aquest moment", ha insistit.

Puigdemont ha parlat d'acabar amb la llosa de la repressió i la por, i "d'aprendre a no posar la lluita antirepressiva com la prioritat i poder posar els recursos al servei de la independència". "Si avui ens tenen més a la diana que mai és perquè la represa del fil aquest que us deia, que vam deixar el 27-O depèn del Consell, perquè som la institució que l'ha defensat. Com que saben que tenim voluntat de tornar-ho a fer, la diana la tenim nosaltres. Això, en lloc d'acovardir-nos ens estimula. Ja tenim experiència a lluitar i els hem vençut moltes vegades. No els tenim gens de por, de cap mena, no els tenim respecte", ha conclòs el president.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!