El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha replicat que el "problema real" que s'ha mostrat amb la decisió del govern espanyol de retirar l'ampliació de l'aeroport del Prat és "la dependència de l'Estat".

"El canvi de nom de l’aeroport, decidit de manera unilateral, tampoc tenia el suport del Govern, i bé que l’han mantingut… Una i altra decisió confirmen quin és el problema real: la dependència d’un Estat, i que les decisions que ens afecten no depenen de nosaltres", ha indicat.

Puigdemont

Després de setmanes de discussions i malentesos, el govern espanyol ha decidit suspendre l'ampliació de l'aeroport del Prat. En una roda de premsa, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha anunciat que suspenen la inversió de 1.700 milions d'euros per a l'aeroport de Barcelona després de la negativa del Govern a donar suport al projecte presentat per Aena.

La suspensió de la inversió per ampliar el Prat arriba després que el dos d'agost, la ministra i el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, pactessin l'ampliació de la infraestructura. Però el punt de la discòrdia ha arribat en l'ampliació de la tercera pista, que segons el projecte hauria d'envair l'espai natural protegit del delta del Llobregat, punt on no hi estaven d'acord ni el Govern ni Unidas Podemos, soci al govern espanyol.

 

En la seva compareixença, la ministra Sánchez ha acusat al Govern de trencar el pacte del passat dos d'agost i de canviar de posicionaments. Per això, ha argumentat que l'Executiu espanyol "no imposarà" cap ampliació a Catalunya si no hi ha cap acord ni consens. Ara bé, Sánchez ha assegurat que tindran la mà estesa per tal d'ampliar l'aeroport del Prat i per portar a terme els plans directors per als aeroports de Reus i Girona. 

El projecte que tenia Aena per a l'ampliació de l'aeroport contempla l'ampliació de la tercera pista, que afectaria la zona envaint l'espai natural de La Ricarda i el delta del Llobregat. Com a mínim així ho especifica el Document d'Ordenació i Regulació Aeroportuària (DORA) 2022-2026 d'Aena i, precisament aquesta era la línia vermella del Govern, l'estany de la Ricarda.

Concretament, el document especifica que "l'ampliació del camp de vols, i concretament de la pista 07R/25L i els seus rodaments associats cap a l'est, mantenint el llindar per a aterratges en la ubicació actual, afectaria zones de la Xarxa Natura 2000, per la qual cosa es precisa també la inclusió de les actuacions corresponents a les mesures compensatòries i dels terrenys que fos necessari adquirir a tal fi, en les inversions 2022-2026".