El president a l’exili, Carles Puigdemont, s’ha reunit aquest dimarts a la Casa de la República de Waterloo amb el líder del Bloc Quebequès, Yves-François Blanchet. Ambdós han tractat diversos aspectes sobre la situació política de Catalunya i del Quebec i han defensat el lliure exercici del dret a l’autodeterminació d'ambdues nacions.

Durant la trobada, Puigdemont ha agraït les mostres de solidaritat dels quebequesos amb Catalunya. Cal recordar que el passat 29 d’octubre el Parlament del Quebec va aprovar per unanimitat una moció a favor d’una “solució política, democràtica i pacífica al conflicte actual” de Catalunya amb l’Estat espanyol. L’Assemblea Nacional d’aquest país també va mostrar la seva preocupació per les sentències dictades contra els càrrecs electes, “unes penes molt severes en un estat europeu democràtic”, segons el text de la moció.

Blanchet ha destacat que "aquesta nova reunió amb el president Puigdemont ressalta encara més l’optimisme lúcid d'un home exiliat, represaliat per un règim indigne vers els valors fundacionals d'Europa. La seva confiança en el futur, la seva minuciosa atenció a allò que l’actualitat ofereix com a oportunitats, el seu amor per la llengua i la cultura nacional el converteixen en una inspiració per a tots aquells que creiem que la gent té com a dret irrenunciable l’autodeterminació. Em comprometo novament a demanar al primer ministre del Canadà que al president Puigdemont li permetin, com a home lliure, visitar el Quebec”.

És la segona trobada que es produeix enguany entre el líder polític quebequès i el president català després que el passat 7 de juny Blanchet visités Puigdemont, aprofitant la seva estada a Europa per a la commemoració del 75è aniversari del desembarcament de Normandia.