El president Carles Puigdemont ha rebut aquest matí la Medalla Carrasco i Formiguera 2020 des de la Casa Macià a Prats de Molló. El reconeixement ha anat a càrrec de Demòcrates, la família Carrasco i Azemar i FUNDEM. En el discurs d'entrega, Puigdemont ha reivindicat el seu paper a l'exili i l'esperit combatiu contra la persecució de l'Estat espanyol: “Estimar la història és fer-se respectar. La dignitat del ésser humà no es toca”. L’aforament ha estat limitat i restringit a l'espai. 

@democrateslleid puigdemont pratsFotografia de @democratesLleid

En l'entrega, també han intervingut el Batlle de Prats de Molló, Claudi Ferrer, un representant de la família Carrasco, el president de FUNDEM, Jordi Mas, i el portaveu polític de Demòcrates, Toni Castellà. La Medalla Manuel Carrasco i Formiguera reconeix el compromís amb l’humanisme, la democràcia i els valors republicans. L'acte ha acabat amb el cant dels Segadors per part de tots els presents.

@democrateslleid puigdemontFotografia de @democratesLleid

Des de l’any 2016, ha estat atorgada a: Muriel Casals, a títol pòstum, l’any 2016 i a l’associació Afectats per l’1-O i a en Roger Español, l’any 2017. Aquest reconeixement també ha premiat la tasca del president d'Òmnium, Jordi Cuixart. Precisament, els portaveus polítics de Demòcrates, Toni Castellà i la diputada Titon Lailla, han volgut destacar el per què d'aquests dos guardonats: “Pel ferm compromís tant del MHP Carles Puigdemont com del senyor Jordi Cuixart en el camí que ens va conduir al referèndum del Primer d’Octubre i perquè encaixen perfectament amb l’esperit i el llegat de Manuel Carrasco“. 

L'acte també ha tingut una àmplia cobertura a la Catalunya Nord. El diari francès L'Indépendant ha subratllat que "el president a l'exili de Catalunya espera una cerimònia de lliurament a Catalunya, just a la frontera francesa ja que podria ser detingut si arribés a Espanya". El context d'on s'ha fet entrega té una càrrega simbòlica molt forta. Vila-Denise, la casa on va residir durant el 1926 Francesc Macià a Prats de Molló (Vallespir, Catalunya del Nord) i on va ser detingut per la Gendarmeria mentre preparava una operació militar per alliberar Catalunya, ha estat comprada recentment per un empresari i cedida a una associació formada per catalans del sud i del nord que s’encarregarà de la rehabilitació i gestió de l’immoble.

Va ser a Vil·la Denise on la tardor del 1926 Macià -aleshores coronel a l’exili- i la direcció d'Estat Català van preparar una invasió que sortiria des de la Catalunya del Nord entrant pel Coll d’Ares i per Sant Llorenç de Cerdans, per ocupar Olot i proclamar-hi la República Catalana i alliberar-la així de l’Espanya dictatorial de Primo de Rivera. Malgrat això, la missió finalment va fracassar perquè un espia de Mussolini, Ricciotti Garibaldi, ho va denunciar a les autoritats espanyoles i Macià i el seu grup van ser detinguts el 4 de novembre de 1926, en el que es va conèixer com ‘els Fets de Prats de Molló’.