Carles Puigdemont ha insistit aquest diumenge que l'única via perquè Catalunya "continuï existint com a nació" és la "independència política". Així ho ha recordat a través de les xarxes socials, recuperant un fragment de la conferència que va oferir el passat 5 de setembre a Brussel·les, dia que va fixar les condicions per negociar una investidura del govern espanyol. Enmig d'un context marcat per les possibles converses amb el PSOE per investir Pedro Sánchez, el president a l'exili ha tornat a situar la independència a sobre de la taula, deixant clar que és un punt fonamental.

"Catalunya és una nació, una vella nació europea, que ha vist atacada la seva condició nacional pels règims polítics espanyols des del 1714, fet pel qual veu en la seva independència política l'única manera de continuar existint com a nació", ha assenyalat Puigdemont, tot afegint que "per si algú havia perdut aquest fragment" de la seva conferència, l'ha tornat "a reproduir".

 D'aquesta manera, Puigdemont ha reiterat el missatge que ja va compartir la setmana passada, quan també va recuperar part del text de la seva intervenció des de Brussel·les. En aquella ocasió, el president a l'exili va assenyalar que Espanya "té un dilema" amb una resolució "complexa". "O repeteix eleccions, amb el risc que els equilibris polítics siguin tan fràgils com ara; o pacta amb un partit que manté la legitimitat de l’1 d’Octubre i que no ha renunciat ni renunciarà a la unilateralitat com a recurs legítim per a fer valer els seus drets", va apuntar Puigdemont a través del seu compte d'Instagram.

Es refreden les opcions de l'oficialitat del català a la UE abans d'una investidura

Però la negociació entre els partits independentistes i el PSOE per a la investidura podria complicar-se per l'oficialitat del català a la Unió Europea. I és que el govern espanyol ha reconegut la dificultat d'aconseguir que el català sigui una llengua oficial abans del debat d'investidura de Sánchez. Fonts coneixedores de les converses que l'executiu manté amb tots els actors —els 27, Junts, i el Govern— avisen que és poc probable que s'assoleixi l'oficialitat del català abans de finals de novembre, moment que s'acaba el termini de les negociacions i que obligaria a convocar, de manera automàtica, unes noves eleccions generals. Segons expliquen a ElNacional.cat, consideren que és preferible esperar i no fer la votació fins que tots els socis hagin donat el vistiplau.