El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest diumenge que el president Lluís Companys “és una víctima formal de l’estat espanyol” i, per aquest motiu, reclama a l’Estat que demani “perdó” al poble de Catalunya pel seu afusellament, “perquè el va executar per haver-ne estat president”. Coincidint amb el 83è aniversari de l’afusellament, Puigdemont ha dit a través de Twitter que l’execució de Companys “és un crim que encara ressona”, perquè “va ser assassinat en mans de feixistes”, però “detingut, extradit, maltractat, jutjat, condemnat i executat per les autoritats de l’estat espanyol d’acord amb la legislació vigent”. “No és una víctima d’un escamot d’incontrolats”, ha afegit. En el mateix missatge, Puigdemont comparteix un enllaç amb l’expedient del consell de guerra sumaríssim a Companys.

Es tracta d'un missatge similar al del president Aragonès. L'independentisme ha volgut collar l'Estat per al 83è aniversari de l'afusellament de Lluís Companys. Per això, Aragonès ha seguit amb la reivindicació històrica del catalanisme i ha reclamat al govern espanyol una “declaració institucional” que restauri la figura del president Lluís Companys, que “reconegui la injustícia del seu processament”, que posi de manifest la “il·legitimitat” del tribunal que el va jutjar i que anul·li la sentència. 

Junts marca com a línia vermella la unilateralitat

Per la seva banda, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha assegurat aquest diumenge que no renunciaran a la unilateralitat, perquè seria "com renunciar a la mateixa nació". Ho ha afirmat en l'homenatge del partit a l'expresident de la Generalitat Lluís Companys en el 83è aniversari del seu afusellament, i en el mateix lloc on va ser assassinat: el Fossar de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc de Barcelona. En assegurar que no renunciaran a la unilateralitat, ha dit: "No fa falta ni que ens ho demanin, perquè el que nosaltres volem és que aquesta nació sigui lliure", i ha afegit que el partit vol ser així lleial als ideals de Companys, fent referència a la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez. 

Un missatge que ha seguit la presidenta de Junts, Laura Borràs, qui ha dit a l'Estat "hereu" de l'afusellament de Lluís Companys que Catalunya no es rendirà: "No renunciarem ni a la unilateralitat ni a cap recurs legítim per avançar cap a la llibertat". En una declaració des del cementiri de Montjuïc, després de l'ofrena floral al president afusellat el 1940 (avui fa 83 anys), Borràs ha afegit que Companys representa el fet de "no rendir-se i mantenir l'esperança intacta". La presidenta de Junts ha conclòs que retre homenatge i record a Companys també "esperona" a continuar avançant.