El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha dit aquest dimarts en una entrevista a l'agència France-Presse que "un acord entre el govern català i espanyol per organitzar un referèndum d'autodeterminació seria la millor cristal·lització d'aquest procés de diàleg".

"Això seria un molt bon començament, encara que no es pogués resoldre en uns mesos sinó que tardéssim el temps que fos necessari per arribar a aquest punt d'acord", ha afegit mencionant el cas escocès i recordant les negatives dels governs espanyols del PP i el PSOE a permetre la votació.

En aquest sentit, el president a l'exili ha mostrat "esperança" i "escepticisme" pel que fa al diàleg entre la Generalitat i l'Estat. "L'Estat no ha demostrat de moment res. Només ha canviat unes paraules i s'ha assegut. És clar que ho valorem bé, per això estem allà", ha comentat.

entrevista puigdemont france presse

El líder de JxCat ha instat a anar a la negociació "amb la ment oberta" i ha assegurat que la Constitució espanyola sí que permet "una consulta a Catalunya sobre el seu futur polític". Puigdemont ha reivindicat "l'esforç" que està fent la part catalana en seure a negociar amb dirigents a la presó o a l'exili.

"S'ha de correspondre aquest esforç dient: 'Anem a explorar en el marc d'una lectura oberta de la Constitució espanyola el recorregut que s'ha de donar a la petició dels catalans que volen votar'", ha apuntat referint-se al govern de Pedro Sánchez.

Per Puigdemont, aquesta qüestió és "l'elefant a l'habitació" de la taula de diàleg per resoldre el conflicte polític. "S'ha de parlar d'això. Per això està assegut el govern espanyol", ha insistit.