No anirà a proposar res, sinó a explicar-se. Aquesta és la intenció que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, té en els seus plans de futur imminent, quan viatgi a Madrid per parlar al Congrés sobre el procés i el referèndum, tot i que té clar que tirarà pel dret encara que el Tribunal Constitucional suspengui el decret de convocatòria, que té previst signar a finals d'agost o principis de setembre.

Puigdemont, que s'ha mostrat confiat a anar-hi abans de l'estiu, ha explicat a El món a RAC1 que aquesta setmana enviarà una carta a la presidenta de la cambra espanyola, Ana Pastor, per demanar-li formalment si accepta la seva visita.

Tanmateix, però, Puigdemont, que s'ha lamentat —altra vegada— que ja ha demanat moltes vegades negociar amb l'Estat, així com que des que és president que reclama "el reconeixement del problema" perquè sense això  és impossible arribar a acords, s'ha qüestionat per què mai no s'ha votat al Congrés la proposta espanyola per Catalunya i s'ha respost ell mateix amb una nova pregunta: "Serà perquè no en tenen?".

Garantir la celebració

Abans, però, de signar la convocatòria, el Govern explicarà el contingut de les lleis de la desconnexió. Serà a finals de juny o, com a molt tard, la primera setmana de juliol. Una vegada explicada, s'haurà d'aprovar. Aquest serà el pas previ per garantir la celebració del referèndum, que se celebrarà encara que sigui contra la voluntat de l'executiu de Mariano Rajoy.

El paper del Rei en tot això és, en certa manera, positiu per Puigdemont, que considera que "si es manté al marge, pot ajudar més a preservar un rol futur si el govern espanyol rectifiqués i volgués negociar".

A banda d'això, Puigdemont ha posat en relleu que l'única persona que està clar que signarà la convocatòria és ell mateix, tot i que s'ha mostrat obert a aglutinar les firmes de tots els membres del Govern per donar encara més senyal d'unitat.

Malaltia mental

El president de la Generalitat, a més, ha volgut enviar un missatge ben clar als incrèduls que encara creuen que el procés no tirarà endavant i que els catalans no votaran, o bé que van fent propaganda de la disminució dels suports a la qüestió catalana, com la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría.

Precisament per tot això ha deixat clar que "el conflicte de Catalunya no és un holograma, una malaltia mental d'uns polítics que un dia els va agafar una assolellada" i que s'agafa el paper de president "amb molt d'orgull, tot i que té una durada molt limitada".