El president a l'exili, Carles Puigdemont, i els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí han recusat els magistrats del Tribunal Constitucional Concepción Espejel i César Tolosa per a tots els recursos d'empara referits a causes vinculades al procés. El Constitucional va fer marxa enrere aquest dimarts a la decisió adoptada el mes d'agost per aquests dos magistrats, com a membres de la sala de vacances del tribunal, de no admetre a tràmit el recurs d'empara de Puigdemont i Comín contra el seu processament per malversació agreujada i desobediència. El ple del TC va decidir recuperar aquell recurs d'empara després que tant el vot particular d'una de les magistrades del Tribunal com la Fiscalia van presentar objeccions a la decisió atès que no hi havia una "urgència real" que justifiqués que el tema es ventilés a la secció de vacances, que està destinada a abordar casos urgents que es presenten en el parèntesi de les vacances.

En el seu escrit, l'advocat dels eurodiputats Gonzalo Boye argumenta que Espejel i Tolosa no tenen "la imprescindible aparença d'imparcialitat" en relació amb els recursos dels eurodiputats com a conseqüència del seu "judici anticipat" emès per la secció de vacances, la qual cosa els obliga a abstenir-s'hi. Atès que a la defensa dels eurodiputats no li consta que s'hagi produït aquesta abstenció, "escau la seva recusació de conformitat amb el previst a la llei orgànica del Poder Judicial", afegeix el text.

Judici anticipat

No és el primer cop que Boye recusa Espejel i Tolosa, tots dos de perfil conservador. Aquesta vegada, però, el seu moviment es veu avalat per la decisió del ple del TC desautoritzant la inadmissió dels recursos a la sala d'estiu. L'escrit de la defensa de Puigdemont assenyala que els dos magistrats ja han expressat el seu judici anticipat, en qüestions com la immunitat parlamentària dels eurodiputats, la qual cosa priva els tres polítics del dret a un tribunal imparcial reconegut pel Conveni Europeu per a la protecció dels Drets Humans, la Carta dels Drets Fonamentals, així com per la Constitució espanyola. 

Per contra, l'escrit deixa de banda la tercera membre de la sala d'estiu, la magistrada Laura Díez després que va emetre un vot particular "desvinculant-se expressament del judici anticipat sobre el fons de l'assumpte",

El ple del Tribunal Constitucional va decidir recuperar i assumir el recurs de Puigdemont i Comín de nou argumentant que "la secció de vacances mancava de competència per decidir sobre l'admissió o inadmissió del recurs d'empara", atès que no existia una urgència real que justifiqués la seva intervenció.