El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha aprovat, aquest dimarts recuperar i assumir el recurs d'empara presentat pel president a l'exili, Carles Puigdemont, i l'exconseller Toni Comín contra el seu processament per malversació de fons agreujada i desobediència per l'1-O, i que la sala de vacances d'aquest òrgan, formada amb la majoria de magistrats conservadors, va descartar-la sense un raonament de fons, que va causar molta polèmica perquè a més, just s'anunciaven possibles contactes del govern de Pedro Sánchez amb Junts.

En aquest acord, anomenat avocació, s'ha abstingut el president Cándido Conde-Pumpido, tal com ha fet en tots els recursos presentats arran del procés d'independència de Catalunya. En concret, l'abril de 2021, Conde-Pumpido va enviar un escrit al llavors president del TC anunciant que s'abstenia dels recursos presentats contra la sentència del procés després que l'exvicepresident Oriol Junqueras i altres líders independentistes condemnats el recusessin en estimar que "no era "neutral ni imparcial" per una conferència celebrada el novembre de 2017 on va expressar la seva opinió sobre la causa.

La Fiscalia contra la sala de vacances

El tribunal informa que en un altre ple del TC es resoldrà el recurs de súplica que va presentar el fiscal contra la decisió de la secció de vacances del tribunal que va inadmetre el recurs. La Fiscalia va qualificar que la decisió del tribunal estava feta "sense cobertura legal". La ponència d'aquest assumpte serà a càrrec del magistrat Juan Carlos Campo. Amb tot, la Fiscalia no donava la raó a Puigdemont i Comín.

En el seu escrit, el cap de la Fiscalia del TC, Pedro Crespo, no va entrar a valorar si la decisió de la sala de vacances era "encertada o desencertada, bé o mal fundada", centrant el seu argument en què "la secció de vacances mancava de competència per a decidir sobre l'admissió o inadmissió del recurs d'empara" perquè no hi havia una "urgència real" que justifiqués la seva intervenció.

La Sala de Vacances, que s'encarrega dels casos urgents durant el mes d'agost, era integrada pels magistrats conservadors César Tolosa i Concepción Espejel, que van desestimar el recurs. La magistrada progressista Laura Díez va fer un vot particular en contra expressant la seva disconformitat per "la urgència" de la decisió, com comparteix la Fiscalia. 

Rapidesa sospitosa

L'advocat de Puigdemont i Comín, el penalista Gonzalo Boye, va respondre amb la seva habitual ironia i va piular que no es pot dir que el TC no treballi perquè el recurs l'havien presentat el 31 de juliol i el cop de porta de l'òrgan de garanties era del 9 d'agost. El tribunal, però, es va ventilar una vulneració de drets sense cap raonament.