Tal dia com avui de fa cinc anys, el president a l’exili, Carles Puigdemont, va ser detingut per la policia alemanya poc després de passar la frontera danesa, al land d’Schleswig-Holstein. Procedent de Finlàndia, Puigdemont volia fer el trajecte en cotxe fins a Waterloo (Bèlgica), però va ser detingut dins d’Alemanya, en una gasolinera, i no al mateix pas fronterer. Arran de la detenció, el president a l’exili va estar reclòs al centre penitenciari de Neumünster durant dotze nits, fins que va quedar en llibertat el 6 d'abril. Aprofitant el cinquè aniversari, Puigdemont ha volgut recordar aquells fets amb una cançó prou coneguda de Bruce Springsteen.

En concret, Puigdemont ha difós per les xarxes socials la cançó ‘No surrender’ de Bruce Springsteen, acompanyada del següent text: “No diguis blat fins que no sigui al sac i ben lligat. Una abraçada als periodistes patriòtics que avui fa cinc anys van arribar a l’èxtasi, confonent desitjos amb realitat i empassant-se, com és costum, les fantasies dels seus col·legues de la policia”. Amb aquest text ha recordat com els mitjans de comunicació espanyols van donar per feta l’extradició immediata de Puigdemont, cosa que no es va produir ni en aquella ocasió ni quan el setembre del 2021 va ser detingut a l’Alguer.

Després de la detenció, el jutge de primera instància el va enviar a la presó de Neumünster per risc de fuga i va passar el cas al Tribunal Superior d’Schleswig-Holstein, que el 5 d'abril el va deixar en llibertat amb una fiança de 75.000 euros i va descartar d’entrada extradir-lo per rebel·lió mentre estudiava el possible delicte de malversació. Puigdemont es va haver de quedar en territori alemany, instal·lat a Berlín, fins que el 12 de juliol, el Tribunal Superior de Schleswig-Holstein es va pronunciar definitivament sobre el cas rebutjant l’extradició per rebel·lió. El 19 de juliol la justícia alemanya va arxivar el cas i Puigdemont va poder tornar a Bèlgica. 

Reivindicació de Turull

Aquest mateix dissabte, el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha reivindicat la tasca i l'actitud del president Carles Puigdemont en l’aniversari de la detenció. Turull ha elogiat el "coratge" de Puigdemont i l'ha contraposat a l'actitud "d'algú altre" davant de "les mentides" de l'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido, en una referència clara al president de la Generalitat, Pere Aragonès, encara que sense esmentar-lo explícitament.