El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha aprofitat una intervenció davant el ple del Parlament europeu, per reclamar a la UE que forci Espanya a respectar els drets dels catalans, seguint les recomanacions de l'informe del Consell d'Europa. Puigdemont ha demanat que per a això la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, aprofiti la concessió dels fons europeus.

L'informe del Consell d'Europa ha demanat l'indult per als presos polítics i la retirada de les euroordres contra els exiliats, en una anàlisi demolidora contra Espanya, a qui equipara amb Turquia.

Segons Puigdemont, "el Consell Europeu ha de prendre bona nota" de l'informe del Consell d'Europa, i ha de garantir "que els diners dels europeus s'utilitzin per millorar la democràcia allà on es debilita", en al·lusió als fons europeus.

 

"Aquests dies estem veient la visita de la presidenta de la Comissió Europea per presentar plans de recuperació i resiliència. Des del començament d'aquest gran projecte, que és fonamental per al nostre futur, alguns de nosaltres estem reclamant el reforç del compromís democràtic i del respecte als drets humans. El Consell Europeu té una gran oportunitat per utilitzar la millor eina que les circumstàncies han posat a les seves mans. Ara pot mostrar la seva força per exigir un comportament exemplar a tots els Estats membres sense excepció, sense dobles estàndards", ha manifestat.

Puigdemont ha recordat en aquest sentit que el Consell d'Europa va aprovar el 21 de juny un informe "sobre Turquia i Espanya, sobre la llibertat de fer política i la llibertat d'expressió". "I va assenyalar una sèrie de recomanacions sobre Espanya", ha recordat. 

El president s'ha adreçat especialment a la cap de la delegació del PSOE a l'europarlament, Iratxe García Pérez, per recordar-li l'existència d'aquest informe. "Senyora García Pérez: l'informe no era per Hongria, Polònia o Eslovènia, sinó per Espanya", ha insistit.

Preocupació alemanya

Mentrestant el diari Süddeutsche de Munic, considerat el segon diari alemany, ha posat deures a Espanya, després de la sortida dels presos polítics dels centres penitenciaris. El rotatiu ha criticat el partidisme descarnat de la política espanyola que al seu entendre està erosionant l'Estat, en barrejar-se amb el procés independentista català. 

"Les mentides al voltant del conflicte de Catalunya estan rosegant l'Estat espanyol. Que necessària que seria una mica de cura", ha indicat.

El Süddeutsche posa com a exemple que encara ara no hi ha un nombre exacte de manifestants, acceptat per tothom, per a la manifestació contra els indults que es va celebrar a la plaça Colón de Madrid. "Eren 25.000 persones, diu el govern espanyol d'esquerres. Eren 126.000, diu el govern municipal de dretes. Tots dos es basen en xifres policials, i tots dos semblen tenir una motivació política. Uns consideren el número massa baix i altres, massa alt. I el que semblaria una anècdota, és un exemple de la descomposició de les bases de la convivència democràtica" a Espanya, apunta. "Els fets ja no compten, i hi ha un terreny adobat per a les mentides", ha afegit.